Septemberljus blev en folkfest

Septemberljus på Tändsticksområdet.

Septemberljus på Tändsticksområdet i Jönköping i lördags kväll blev en folkfest.

Det kom många besökare till Septemberljus på Tändsticksområdet i Jönköping på kvällen den 30 september. Ljuseventet byggs och ställs ut av studenter som läser ljusdesign och belysningsvetenskap på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) och årets tema var industri.

- Det måste ha varit rekordmycket folk, men vi fick draghjälp av barerna och restaurangerna på området och deras gäster fick samtidigt njuta av vår ljussättning, säger Kharin Abrahamsson, lärare på ljusdesignprogrammet vid JTH.

"Stämningen var magisk"

De 20-talet studenterna som jobbade med Septemberljus var indelade i fyra grupper och ansvarade för belysningen på varsin del av Tändsticksområdet. De berättade för besökarna om sina ljusinstallationer och försökte aktivera barnen som var där.

- Studenterna har arbetat hårt och vi är otroligt nöjda med deras insatser. Besökarna var glada och positiva och stämningen på området var magisk. Det var svårt att förstå att vi var i Jönköping, utan det kändes som att vara utomlands, säger Kharin Abrahamsson.

Imponerade över deras arbete

Septemberljus anordnas årligen av ljusdesignstudenter på JTH i samarbete med Jönköpings kommun. Studenten Amanda Bolmelid framhåller att allt gick bra i lördags kväll och att det var kul att visa upp det de gjort för allmänheten. Många besökare ställde frågor, fotograferade och var imponerade över deras arbete, berättar hon.

- Det var ett lyckat event och alla grupper hade bra struktur i sina installationer. Sedan var det roligt att vara på Tändsticksområdet, vilket passade bra med årets tema, säger Amanda Bolmelid.

Läs mer om JTH-programmet ljusdesign och belysningsteknik här Öppnas i nytt fönster.

2023-10-03