Årets alumn på JTH: "Har många positiva minnen från JTH"

Årets alumn på JTH 2023, Joakim Wahlqvist.

Joakim Wahlqvist är årets alumn på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

 Joakim Wahlqvist, teknikchef på det globala it-konsultbolaget Sogeti, tilldelades den 3 oktober utmärkelsen årets alumn på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

- Väldigt roligt och hedrande. Jag har många positiva minnen från JTH, säger han.

Joakim Wahlqvist var en av fem tidigare studenter vid JU som prisades under ceremonin för årets alumner, som hölls på Jönköping International Business School (JIBS) och gick att se online. Han har både en kandidat- och masterexamen från JTH, i informationsteknik 2001–2004 och internetteknik 2004–2005.

"Trivdes väldigt bra på JTH"

- Jag tänker tillbaka på min tid på JTH varje vecka i princip, så det är väldigt roligt att skolan tänker på mig också och att jag får ta emot det här priset. Jag trivdes väldigt bra på JTH och det väcker många minnen och känslor att få komma tillbaka hit. Jag har gått i de här korridorerna många gånger och träffat många vänner. Vi är sju, åtta personer från studietiden som fortfarande ses ett par gånger per år. Jag var aktiv i Studentkåren och var med och drev föreningar, startade föreningar och anordnade studentfester, säger Joakim Wahlqvist.

"Lära att lära"

Joakim Wahlqvist beskriver sitt jobb på Sogeti som fantastiskt roligt. Han brinner för kombinationen djup teknologi och affärsutveckling, hur man skapar affärsvärde med teknologi.

- En viktig sak för mig är lära för att lära. Med den typen av jobb jag har, att leda ett teknikområde, måste man hålla sig ajour med ny teknik för att förstå vad som händer. På JTH skapade jag en grund för att tänka logiskt och kommunicera kring teknik och logik, säger Joakim Wahlqvist.

"Hoppas på framtida samarbeten"

Ingrid Wadskog, vd för JTH, gratulerade Joakim Wahlqvist till utmärkelsen under ceremonin och var glad för att JTH var startpunkten på hans fina och långa karriär, som inte är slut än på långa vägar.

- Jag är övertygad om du kommer att fortsätta utvecklas och hoppas få se dig på JTH i olika samarbeten i framtiden så att vi tillsammans kan jobba för ett bättre samhälle, säger hon.

De övriga före detta JU-studenterna som har utsetts till årets alumn på sin respektive skola är: Anne-Marie Suutari, Hälsohögskolan, Emil Jungåker, Högskolan för lärande och kommunikation, Jonas Deichmann, Jönköping International Business School och Melis Degerli, Jönköping University Enterprise.

Läs mer om årets alumner vid JU här

Motiveringen till årets alumn på JTH

”Med både kandidat- och masterexamen inom IT från JTH fick Joakim en bra grund till en stark karriär inom branschen där han varit verksam i snart 20 år, och nu är Chief Technology Officer för Sogeti Data & AI Global Portfolio Team. Han har gjort stor nytta, bland annat inom miljöområdet där han jagat granbarkborrar med satellit, vilket sparar stora pengar och bidrag till klimatnytta.

Joakim är ett föredöme inom branschen!”

2023-10-06