Temadag om tjejer inom teknikbranschen

Alumner från Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

De före detta studenterna från Tekniska Högskolan vid Jönköping University, Jonna Bragd och Adina Valjakka, föreläste på temadagen om tjejer och teknik i Science Park Towers.

Ett 70-tal studie- och yrkesvägledare deltog i temadagen på Science Park Towers i Jönköping den 24 oktober om tjejer och kvinnor inom teknikbranschen. Två av föreläsarna var Jonna Bragd och Adina Valjakka, tidigare studenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU).

Chefer från industrin och akademin.

På temadagen medverkade ett antal chefer från bland annat stora teknikföretag och akademin. Från vänster: Robin Kochauf, ROL Ergo Anders Holmqvist, SAAB Training and Simulation, Jasmin Jakupovic, Tekniska Högskolan, Peter Johansson, Husqvarna, Anders Arvidsson, Tekniska Högskolan, Hanna Aspklint, tidigare KnowIT Jönköping och tillträdande vd för Science Park samt Lena Nilsson, Domstolsverket.

- Kul om man kan inspirera fler tjejer till att läsa en teknikutbildning. Studie- och yrkesvägledare har en jätteviktig roll att fånga upp dem som är intresserade av teknik tidigt så att de kanske väljer rätt väg direkt. Jag hade inte den planen alls när jag var i den åldern, säger Jonna Bragd.

"Känner att jag utvecklas hela tiden"

Hon läste logistik och ledning på JTH och fick jobb på Saab Training & Simulation i Huskvarna efter att ha gjort sin praktik och sitt examensjobb där. Hon jobbar som produktionsplanerare och arbetsledare och trivs jättebra.

- Jag känner att jag utvecklas hela tiden och det har varit väldigt givande för mig att vara arbetsledare, säger Jonna Bragd.Hon tycker det är viktigt att fler tjejer blir ingenjörer för att jämna ut det stora övertaget av män i teknikbranschen och för att det ger en bättre arbetsmiljö. Hon poängterar att grupper fungerar bättre om de innehåller lika många män som kvinnor och nämner att de faktiskt har fler kvinnliga produktionsledare än manliga i hennes team.

- Många tjejer passar bra i den rollen, säger hon.

"Viktigt att bryta fördomar"

Adina Valjakka, teamledare och Teamledare & mjukvaruutvecklare på Combitech i Jönköping, gillar sitt jobb för att hon utvecklas inom många områden och att hennes arbetsgivare har stöttat henne att våga ta steg framåt som ledare.

- Det är viktigt att lyfta olika förebilder och bryta fördomarna som kanske finns om teknikbranschen, och det här kan vara ett bra sätt att göra det på. Några fördomar är att man måste ha ett stort tekniskt kunnande innan man ens påbörjar sin utbildning, att man måste älska matte och att det är svårt. Det är utmanande att gå ett ingenjörsprogram, men vill man så klarar man av det, säger Adina Valjakka.

Hon läste programmet Datateknik: Inbyggda system på JTH och tycker att det gav henne en väldigt bra teknisk grund att stå på. Hon framhåller även den stora mängden grupparbeten under utbildningen och att hon fick god inblick i arbetslivet genom den näringsförlagda kursen (NFK).

"Ett kul, brett och välbetalt jobb"

Peter Johansson, Director Residential Robotic Software på Husqvarna, var en av flera chefer från teknikbranschen på plats på Science Park under teknikdagen.

- Som pappa till två döttrar tycker jag det är superviktigt att tipsa tjejer om hur bra det är att jobba inom teknikindustrin. Det är ett kul, utvecklande och välbetalt jobb och eftersom det är så brett är det lätt att hålla sig inom det hela livet. Grundproblemet är att för få tjejer läser teknikutbildningar och vi träffar studie och yrkesvägledare för att försöka ändra på det.

"Har ett jättebra samarbete med JTH"

Är man bara intresserad av teknik och påbörjar en ingenjörsutbildning är Peter Johansson säker på att man kommer att hitta ett jobb man trivs med. Han understryker att Husqvarna har ett jättebra samarbete med JTH och att det har genererat i att de har anställt många duktiga ingenjörsstudenter från skolan, såväl tjejer som killar.

- Vi letar efter individerna som brinner för att jobba med teknik och dem hittar vi bland annat på JTH.

JTH respresenteardes på temadagen av bland andra Anders Arvidsson, programansvarig för ingenjörsutbildningen inbyggda system.

2023-10-30