Denis Coelho ledde internationell konferens om ergonomi och mänskliga faktorer

Denis Coelho, Tekniska Högskolan.

Denis Coelho, docent i arbetsorganisation på Tekniska Högskolan, var ordförande för NES-konferensen.

Denis Coelho, universitetslektor i arbetsorganisation på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU), ledde den digitala NES-konferensen (Nordic Ergonomics and Human Factors Society) med ett 70-tal deltagare från Europa, USA och Brasilien.

- Syftet med NES-konferensen är att tillhandahålla ett "peer to peer"-forum för personer från akademin, industrin och statliga institutioner som utbyter erfarenheter med varandra om nuvarande praxis inom ergonomi och arbetsmiljö, säger Denis Coelho, ordförande för Nordic Ergonomics and Human Factors Society (NES).

Årets konferens hade temat ”Work Smart - Ergonomics in the Digital Age”, vilket de båda tidskrifterna ”The International Journal of Human Factors and Ergonomics” samt ”European Journal of Workplace Innovation” hade specialnummer om.

Lyfter fram de tre huvudtalarna

Denis Coelho lyfter fram de tre huvudtalarna på webbinariet: Magga Dóra Ragnarsdóttir från Island, Kati Päätalo från Finland och Gabriella Duca från Italien som några av konferensens höjdpunkter. De föreläste om hjärnhälsa i den digitala tidsåldern, den digitala arbetsplatsen och mänskliga faktorer i ett katastrofresilient samhälle.

- De var alla fantastiska, säger Denis Coelho, som också vill lyfta fram NES-studentpristagarna från Sverige och Finland som presenterar sitt prisbelönta examensarbete i mänsliga faktorer och ergonomi.

NES-konferensen.

Gabriella Duca från Italien var en av huvudtalarna på konferensen. Hon föreläste om den digitala arbetsplatsen och mänskliga faktorer i ett katastrofresilient samhälle.

Digital konferens för första gången

Det var även muntliga sessioner med forskare och praktiker från Island, Sverige, Finland, Tyskland, Nederländerna och USA. Själv multitaskade han som konferensordförande, Zoom-värd, talare och presentatör. Det var även med några deltagare från Jönköping University och i synnerhet från JTH på konferencen.

NES-konferensen har anordnats sedan 1969 och det här var första gången den hölls digitalt, efter ett styrelsebeslut om att alternera mellan fysiska och digitala konferenser och ta ställning för ett mer hållbart resande.

"Har en viktig roll"

Budskapet från diskussionspanelen i slutet av konferensen var att man gemensamt måste engagera sig för en grön omställning och stödja motståndskraftiga krisberedskapsaktiviteter i Norden, Europa och världen.

- Vi har en viktig roll som Human Factors och Ergonomics Expertise för att göra detta effektivt som en inkluderande och effektiv samhällsomvandling utan att lämna någon bakom oss, säger Denis Coelho.

Läs mer om NES (Nordic Ergonomics and Human Factors Society) och NES-konferensen här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

2023-12-12