Studenter har uppfunnit pinnstolen på nytt – ställer ut på möbelmässan

Möbelmässan, JTH-studenter.

Här är några av JTH-studenterna som ställer ut på möbelmässan i Stockholm 6-10 februari. Från vänster: Abdallah Alsafadi, Iman El Agha, Jennifer Holm (sittande), Ellinor Andersson. Foto: Patrik Svedberg.

25 studenter från Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) har gjort fem tolkningar av pinnstolen, som de ställer ut på Stockholm Furniture Fair 6-10 februari.

- Det är väldigt svårt att uppfinna pinnstolen på nytt, men jag tycker vi har lyckats med det, säger JTH-studenten och projektledaren Vesna Paun.

Student på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Lovisa Jonsson med sin grupps pinsstol. Foto: Patrik Svedberg.

Studenterna läser andra året av programmet Produktutveckling med möbeldesign på JTH, som är förlagd till Träcentrum i Nässjö. De har indelade i fem grupper jobbat med pinnstolarna sedan slutet av oktober och tagit fram varsin tolkning av den till möbelmässan. Vesna Paun tycker att alla grupper har lyckats väldigt bra med uppgiften och nämner nytänkande inslag som hexagonformade ben, metalldelar och fårskinn på några av stolarna. Hennes grupp har gjort en tresitsig pinnstolssoffa i alm, som de vill att folk ska känna och uppleva något speciellt för.

- Vi ville skapa något som inte bara möter funktionella behov, utan som väcker uppmärksamhet och bidrar till en estetisk och sensorisk upplevelse, säger Vesna Paun.

"Hoppas folk är brutalt ärliga"

Vesna och hennes klasskamrater är peppade på att få möta branschfolk på Stockholm Furniture Fair och höra vad de tycker om deras pinnstolar.

- Det kommer vara väldigt givande att få den responsen och förklara hur vi har tänkt när vi tillverkade dem. Jag hoppas att folk är brutalt ärliga och ger oss konstruktiv kritik, som vi kan ta lärdom av, säger hon.

Victor Strandgren, programansvarig, berättar att de har ett spännande koncept på möbelmässan som innefattar en stor, välvd vägg där all information och grafik visas som en ljusanimering.

- Vi hoppas att detta ska visa våra kreativa studenters förmåga både vad det gäller koncept och idé samt praktiskt och digitalt skapande, säger Victor Strandgren.

Även Milano Design Week

Flera av JTH-studenterna kommer även att ställa ut pinnstolarna på Superdesign Show 2024 under Milano Design Week i april.

- Det ska bli jätteroligt! Det är väldigt stort och jag trodde knappt det skulle bli av, men Victor (Strandgren) löste det, säger Vesna Paun.

Något av det hon värdesätter mest med sin utbildning är friheten att få bygga det de själva vill.

- Det är det som är så fint. Har man en dröm om att skapa något så är det fullt möjligt och lärarna stöttar dig hela vägen. Det har varit mycket problemlösning för vår del de här åren och den kunskapen tar vi med oss i våra ryggsäckar när vi slutar i sommar, säger hon.

Läs mer om Stockholm Furniture Fair här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om JTH-programmet produktutveckling med möbeldesign här Öppnas i nytt fönster.

Studenter från Tekniska Högskolan.

Bilderna är tagna på Nesto Möbels (tidigare Nässjö Pinnstolsfabrik) gamla industrilokaler. Från vänster: Rebecka Svensk, Viktor Leijon och Tilda Cronqvist. Foto: Patrik Svedberg.

Studenter från Tekniska Högskolan.

Nesto Möbel/Nässjö Pinnstolsfabrik (1982-1992) var en av av Sveriges äldsta och största tillverkare av pinnstolar. Från vänster: Moa Boström, Harald Eklöf, Vesna Paun, Mara El-Mawla och Carolina Löfman. Foto: Patrik Svedberg.

Stol tillverkad av JTH-studenter.

Studenternas pinnstolar och pinnsoffor kommer även att ställas ut på Milano Design Week i april. Foto: Patrik Svedberg.

2024-02-05