Jönköping University från ovan.

Intresset växer för Yrkeshögskoleprogrammen vid Jönköping University.

Ökat intresse för Yrkeshögskolan vid JU

Ansökningarna till Yrkeshögskoleprogrammen vid Jönköping University (JU) har ökat med 18 procent.

- Det indikerar att vi har lyckats skapa attraktiva program som är anpassade för att möta de specifika kompetensbehoven i näringslivet, säger Mats Kihlman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan (YH) på Tekniska Högskolan (JTH) vid JU.

När ansökan stängde den 15 april hade 1 165 personer sökt höstens YH-program vid JU, vilket är 176 fler än i fjol. Populärast var Medicinsk vårdadministratör (184) och Webbutvecklare (165), vilka båda har cirka tio sökanden per plats.

- YH-programmen är skapade i samverkan med företag som aktivt efterfrågar specifik kompetens, vilket gör att de ofta leder direkt till anställning inom branschen, säger Mats Kihlman.

Stärka kompetensförsörjningen

Det ökade intresset för YH går i linje med regeringens större satsningar på YH, vilket syftar till att stärka kompetensförsörjningen över hela Sverige. Detta har även betonats av Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), inte bara för att tillgodose näringslivets krav utan också för att främja arbetsmarknadens integration och omställning.

Veldi Bemanning, är ett av företagen som betonar vikten av deras samverkan med YH på JTH.

- Våra kunder har som krav att personalen de hyr av oss ska ha gått YH-programmet Svetsspecialist IWS och Svetskontrollant, som ges på JTH, så det samarbetet är väldigt viktigt för oss, säger Roger Psajd, vd för Veldi Bemanning.

Har öppnat många dörrar

Robin Kraft Persson berättar att YH-programmet Servicetekniker i fält – mobila maskiner på JTH har öppnat ett antal dörrar för honom i hans karriär på ett sätt som han inte trodde var möjligt.

- På relativt kort tid har jag avancerat till utbildningsansvarig på Wirtgen Group. Jag har även skapat ett stort kontaktnät i branschen och fått vänner för livet, säger Robin Kraft Persson.

Flertalet av YH-programmen vid JU är öppna för sen ansökan och går fortfarande att söka.
Läs mer och gör din YH-ansökan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fakta

YH-programmet Stödpedagog inom funktionshinderområdet ges av Hälsohögskolan och programmet Medicinsk vårdadministratör är framtaget av både Hälsohögskolan och Jönköping International Business School (JIBS). De övriga 17 YH-programmen vid JU ligger under JTH.

 

De fem mest sökta YH-programmen vid JU är:

  • Medicinsk vårdadministratör, JIBS, 184 ansökningar.
  • Webbutvecklare, JTH, 165 ansökningar.
  • Javautvecklare, JTH, 145 ansökningar.
  • Produktions-, e-handels- och lagerlogistik, Jönköping – distans, JTH, 117 ansökningar.
  • 3D-printtekniker, JTH, 64 ansökningar.
2024-05-06