Mycket folk och god entreprenörsanda på Xjobbsmässan

Xjobbsmässan på JTH.

Ett 50-tal JTH-studenter ställde ut sina examensarbeten under Xjobbsmässan på Campus Arena vid Jönköping Univeristy.

Det var mycket folk och god entreprenörsanda när drygt 50 studenter på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) ställde ut sina examensarbeten under Xjobbsmässan på Campus Arena den 3 juni.

JTH-studenten Linnea Hellström.

Linnea Hellström som har läst Industrial Design på JTH har tillverkat en fåtölj som även fungerar som väskhängare och med extra plats för klädesplagg.

Stefan Wärn, Director Live Training på SAAB, var en av cirka 50 företagsrepresentanter på mässan. Han påpekar att det är väldigt viktigt för SAAB att ha ett bra kontaktnät med studenter och han tyckte det var roligt att se stoltheten hos utställarna när de presenterade sina produkter.

- Den här mässan kan ge oss mycket, som goda idéer och kontakter och den kan leda till nyanställningar. Det är alltid aktuellt för oss att hitta duktiga studenter, säger Stefan Wärn, som var en av flera stidpendieutdelare på mässan.

"Kreativitet och idérikedom"

Caisa Björndal, affärsutvecklare på Södra Munksjön Utvecklings AB, lyfter fram Xjobbsmässan som ett bra exempel på god samverkan.

- Det var roligt att se kreativiteten och idérikedomen bland utställarna och vad som komma skall. Sedan var det förstås roligt att glädja studenterna vi delade ut stipendier till, säger hon.

Fåtölj och klädförvaring

Linnea Hellström som har läst Industrial Design på JTH tillverkade som sitt examensarbete fåtöljen ”Belong”, som även fungerar som väskhängare och med extra plats för en jacka eller tröja.

- Ofta i offentliga miljöer eller kontorslandskap finns inget bra ställe att lägga undan sina saker på när man ska sätta sig ned. Men här kan man hänga av sin väska och lägga undan en jacka eller en tröja i utrymmet på baksidan av fåtöljen. Hänger man en tröja på en vanlig stol slutar det ofta med att den åker ned på golvet, men inte här, säger Linnea Hellström.

Hon drivs av att hitta enkla lösningar och att få in flera funktioner i en och samma produkt. Hon fick mycket beröm för fåtöljen under mässan, bland annat från Caisa Björndal.

Smart cykelhjälm

Benjamin Fodor ställde ut en smart cykelhjälm med lysen fram och bak och små högtalare för att inte stänga ute omgivande ljud på samma sätt som hörlurar gör. Dessutom har hjälmen en funktion som larmar dina anhöriga om du cyklar omkull och inte bekräftar att du är oskadd.

- Det var verkligen häftigt att vara med på Xjobbsmässan. Jag har fått mycket bra feedback och många gillade hjälmens design, säger han.

Xjobbsmässan på Campus Arena.

Benjamin Fodor förklarar sin smarta cykelhjälm för Elodie Hong, Alexandra Tscharnuter, Sandra Löwe, Frieda Assed.

Xjobbsmässan på Campus Arena.

Det kom mycket folk till Xjobbsmässan, varav ett 50-tal företagsrepresentanter. Här presenterades JTH:s stipendiater.

Caisa Björndahl, affärsutvecklare på Södra Munksjön Utvecklings AB.

Caisa Björndal, affärsutvecklare på Södra Munksjön Utvecklings AB, tyckte det var roligt att se all kreativitet och idérikedom på Xjobbsmässan.

Stefan Wärn, Director Live Training på SAAB.

Stefan Wärn, Director Live Training på SAAB,säger att Xjobbsmässan är ett bra sätt för dem att få nya idéer och träffa duktiga studenter.

Stipendievinnarna på Xjobbsmässan

Stipendiet för bästa prestation (10 000 kronor) som delas ut av JTH gick till Malin Danielsson och Susanne Gunnarsson. Läs mer om deras examensarbete här Öppnas i nytt fönster.

Stipendiet för Xjobbsmässans publikfavorit (5 000 kronor) gick till Mikal Fitsum Kibrom. Läs mer om hennes examensarbete här Öppnas i nytt fönster.

Stipendiet för bästa affärspotential (5 000 kronor) som delas ut av Science Park gick till Benjamin Daniel Fodor. Läs mer om hans examensarbete här Öppnas i nytt fönster.

2022-06-03