Drygt 150 nya studenter på Tekniska Högskolan

Studenter, Tekniska Högskolan.

Clara Brünahl, Stockholm, och Wilma Norburg, Bankeryd, kommer att läsa teknisk bastermin på Tekniska Högskolan.

Den 15 januari var det upprop och terminsstart för cirka 470 nya studenter på Jönköping University (JU), varav drygt 150 är registrerade på Tekniska Högskolan (JTH).

- Härligt att vara igång igen, säger Christer Magnusson, programansvarig för teknisk bastermin på JTH.

Det var förväntan och viss nervositet i luften på JTH när omkring 70 studenter påbörjade teknisk bastermin och 35 nya internationella studenter inledde sina studier på skolan. Vid terminstarten i höstas kom tolv nya internationella studenter till JTH. Vidare har 50 studenter har påbörjat utbildningen byggproduktionsledare, som ges av Yrkeshögskolan vid JTH. Hälften av dem läser i Jönköping och andra hälften i Malmö.

Clara Brünahl, Stockholm, är intresserad av att läsa byggnadsutformning med arkitektur på JTH i höst och har nu påbörjat teknisk bastermin på skolan för att få en garantiplats till den utbildningen.

- Jag har alltid velat läsa något inom arkitektur eller samhällsplanering och Jönköping kändes mysigt att plugga i, säger Clara Brünahl.

"Känns bra att vara på plats"

Wilma Norburg, Bankeryd, som också ska läsa tekniska bastermin på JTH tycker det känns bra att vara på plats och att skolan har fina och trevliga lokaler. Hennes pappa studerade på JTH och hon funderar på att efter den tekniska basterminen plugga industriell ekonomi och sedan rikta in sig mot entreprenörsskap eller ledarskap.

- Jag vet inte vad jag vill jobba med, men industriell ekonomi ger många möjligheter, säger Wilma Norburg.

Flertalet studenter kom sent till eller missade uppropet helt på grund av snöovädret den 15 januari. De som registretat sig till ett program och meddelat sen ankomst eller att de inte kunde närvara under uppropet behöll sin plats. De som missade uppropet och inte hörde av sig fick ett informationsmejl som de skulle besvara för att behålla sin plats.

"Bra förkunskaper och ett gott självförtroende"

Christer Magnusson tycker att programansvaret för den tekniska basterminen är en rolig del av hans tjänst och nämner att studenterna brukar vara motiverade och trevliga.

- Jag får vara del i en kort och intensiv utbildningstermin och det är spännande att följa studenternas utveckling. De kan se fram emot att få en gedigen bas i naturvetenskapliga ämnen och att kunna påbörja höstens ingenjörsstudier med bra förkunskaper och gott självförtroende, säger Christer Magnusson.

JTH:s utbildningar hittar du här

Studenter på Tekniska Högskolan.

Ingrid Wadskog, vd för Tekniska Högskolan, hälsade de nya studenterna som ska läsa teknisk bastermin välkomna till JTH och sa att det är en väldigt bra ingång till skolans ingenjörsprogram. Till vänster i bild står programansvarige Christer Magnusson.

2024-01-19