student
2013-08-27

2013-08-27

En peppande dag för nybörjarna

Kinnarps arena, onsdag 21augusti. Det är inspirationsdag för 2400 nya studenter på Högskolan i Jönköping.

Lisa Classon och Frida Brogård har precis börjat på tandhygienistprogrammet. Båda tycker att det kan vara bra med lite inspiration såhär i början av utbildningen.

- Jag har inte läst på tio år, säger Lisa. Då kan man behöva lite pepp.

Frida håller med. De ska få höra först Renata Chlumska dela med sig av sina erfarenheter som äventyrare och sedan bröderna Theo och Fredrik Härén prata om kreativitet.

Vad inspirerar er annars? Förutom peppiga föredrag i Kinnarps arena?

- Musik, säger Lisa. Att sjunga. Det är min grej.

- Att träffa nya människor, säger Frida.

Och då är hon ju på rätt plats. Kinnarps arena är full med studenter i olikfärgade overaller på väg in för att ta sina platser på läktaren.

Därinne möter rektor Anita Hansbo sina nya studenter, hälsar dem välkomna och förmanar dem strängt:

- Det krävs att ni anstränger er för att nå excellens.

Men hon tillägger också:

- Om våra professorer inte utmanar er har de inte gjort sitt jobb.

Sen är scenen  Renata Chlumskas.  Som 25-åring blev hon den första svenska kvinnan som besteg Mount Everest.  Hon visar bilder och berättar, både om den expeditionen och om den andra, ännu större, där hon ensam tog sig runt USA i kajak och på cykel. Det äventyret varade i över 400 dagar. Medan hon berättar gör Renata tydliga paralleller till studenternas verklighet, som förmodligen inte har så mycket med kajakpaddling men ganska mycket med tentaångest att göra.

- Att ligga steget före ger energi. Att ligga efter och jaga tar energi. Jobbiga dagar hände det att jag paddlade fem kilometer istället för min dagskvot på fyra, bara för att kunna vakna nästa morgon med känslan av att bara behöva paddla tre.

Renata påpekar vikten av att sätta upp tydliga mål för sig själv, men också att ha delmål så att vägen inte känns för lång och man har något på rimligt avstånd att längta efter.

När Renata berättat färdigt om sina äventyr tar nya HLK-studenterna Nils Byfors och Mattias Wallenberg en kaffe. Mattias är från Linköping och Nils från Stockholm och båda är nya i Jönköping sen ett par dagar. De hittar inget vidare än, men Nils säger att han i alla fall vet var närmaste mataffär ligger.

- Och man har ju träffat hur mycket nya människor som helst, säger Mattias och ser glad och lite överväldigad ut.

- Ja, säger Nils. De har verkligen engagerat sig här för att få alla att känna sig delaktiga.

 Killarna tycker att Renatas föredrag var både spännande och inspirerande.

- Hon hade en del konkreta tips som var klart relevanta, säger Nils. Dra upp den där tunga kajaken för uppförsbacken så kommer den att skjuta på sen när det går utför.

Han refererar till Renatas berättelse om hur hon cyklade genom öknen med sin 100 kilo tunga kajak på släp och hur hon var tvungen att hoppa av och skjuta  ekipaget upp för backarna. För att sen, när det blev nedförsbacke, få påskjut av kajakens tyngd.

- Och det där om att hon fortsatte paddla för att det måste göras, även om det kunde kännas jättetråkigt, säger Mattias.

Nils nickar.

- Och att vara förberedd, säger han. Att göra upp en plan.

Peppade. Lisa Classon och Frida Brogård är blivande tandhygienister och gillar att träffa nya människor.
Inspirerande. Renata Chlumska är professionell äventyrare och ger råd som fungerar lika bra om man ska bestiga Mount Everest som om man ska plugga till civilekonom.
Nykomlingar. Nils Byfors och Mattias Wallenberg har precis börjat läsa Internationell Administration respektive Medie- och kommunikationsvetenskap och försöker lära sig hitta i Jönköping.
Glädje. Faddrarna tackas under stort jubel i arenan och de som har allra roligast är faddrarna själva.
Kreativa. Bröderna Fredrik och Theo Härén föreläser om kreativitet.