student
2014-04-16

2014-04-16

Universitets-VM nästa!

Sofie och Dennis Ståhlkrantz är bland de bästa i Sverige på bågskytte. De är dessutom kusiner och sjuksköterskestudenter som i juli åker till universitets-VM för att representera Sverige och Hälsohögskolan.

I mitten av mars avgjordes bågskytte-SM inomhus i Bollnäs. För kusinerna från Huskvarna var det fjärde gången de deltog och denna gång resulterade det i guld för Sofie och brons för Dennis.

– Jag kommer inte ihåg något från finalskjutningen, berättar Sofie. Det är helt svart, men jag var så mentalt förberedd på att jag skulle vinna, så när jag stod där så kände jag att jag redan hade vunnit.

Dennis däremot minns upplösningen väldigt väl.

– När jag förlorade semifinalen var det som att allt rann av mig och när jag sen sköt i bronsfinalen så kändes det bara skönt. Jag kommer ihåg varenda serie, varenda pil, säger han.

Polen nästa

I början av juli kommer Sofie och Dennis representera Sverige och Hälsohögskolan i universitets-VM i polska Legnica. Det är första gången för de båda i ett sånt stort internationellt sammanhang (Stämmer det?) och de båda hoppas så klart på bra placeringar.

– Jag ser det framförallt som en möjlighet att se och lära. Men jag vill ju såklart skjuta bra och ska se till att vara på topp under dagarna i Polen, säger Sofie.

Viktigt med det mentala

Bågskytte är en relativt liten sport med ungefär sju tusen aktiva skyttar i Sverige. Som i alla andra idrotter är förberedelserna inför ett VM viktiga.

– Det är mycket teknikträning när man skjuter. Med hjälp av en höghastighetskamera kan vi uppfatta små fel som behöver korrigeras. I den här sporten är det ju så små marginaler som behöver justeras för att det ska bli bra, förklarar Sofie.

Men det fysiska är inte allt och uppladdningen inför mästerskap kan se lite olika ut.

– Jag skjuter bättre när jag har tränat fysiskt innan. Kroppen känns på g då, säger Dennis. Och när jag väl står där försöker jag ställa in mig som att det är vilken träning som helst. Pilen ska träffa i mitten och det spelar ingen roll vem som står bredvid mig och skjuter. Det är 70 procent mentalt, resten teknik, fortsätter han.

Sofie är inte helt enig.

– Jag brukar säga att det är 50/50, men självklart är det mentala väldigt viktigt. Jag går igenom situationen som jag tänker mig att jag kan hamna i. Det va så jag gjorde nu under SM och det gick ju bra, säger hon.

”Från första pilen var jag fast”

– Jag brukar säga att det började med att jag skaffade flickvän. Hon hade tidigare tränat bågskytte och jag tänkte åh va coolt. Från första pilen var jag fast, det är sex år sen nu, berättar Dennis.

Det dröjde inte länge förrän Sofie också fastnade och de båda tävlar nu på svensk elitnivå för Huskvarna bågskytteklubb.