student
2018-09-28

2018-09-28

Jönköping University stöttar Årets unga ledande kvinna

För fjärde året i rad ska Årets unga ledande kvinna utses, en satsning för att på sikt bidra till att fler kvinnor återfinns på ledande positioner. Jönköping University stöttar projektet och vår rektor Agneta Marell sitter med i juryn.

Jönköpings län är bland de sämsta i landet när det kommer till andelen kvinnor på chefsposter. Endast 28 procent av dessa är kvinnor och när det gäller andelen kvinnor i bolagsstyrelser är siffran ännu sämre - 17 procent. Projektet Årets unga ledande kvinna, som leds av Ridsportalliansen i Jönköping, syftar till att öka jämställdheten bland länets ledare genom att lyfta fram goda förebilder som kan inspirera andra att bli framtidens ledare.

Under de tre tidigare åren som Årets unga ledande kvinna har utsetts har totalt 78 kvinnor under 35 år valts ut till listan över nominerade, en lista som med denna omgång ska växa med ett 25-tal nya namn. Förra året utsågs Filicia Björkman, enhetschef inom äldreomsorgen i Jönköpings kommun, till vinnare.

Nu har det alltså blivit dags att utlysa priset igen.
– Så länge siffrorna inte förändras så behövs initiativet, säger Ida Rydh, projektledare för Årets unga ledande kvinna i ett pressmeddelande. Vi ser också att vi för varje år har fått ett ökat antal nominerade med riktigt vassa cv:n. Vi ser också att fler organisationer ställer sig bakom initiativet.

En av dessa organisationer är alltså Jönköping University, som stöttar projektet bland annat genom att vår rektor Agneta Marell ingår i juryn tillsammans med representanter från flera andra av projektets partners.

Bakom initiativet Årets unga ledande kvinna står Ridsportalliansen i Jönköping, en sammanslutning av ridklubbar som bedriver ungdomsverksamhet i Jönköpings kommun. Anledningen till att ridklubbarna står bakom priset är att ridsporten är bevisat skickliga på att fostra tjejer till framtidens ledare.

Satsningen förverkligas genom stöd från ett antal organisationer och företag, där Jönköping University finns med. Överskottet från initiativet kommer att gå till att utveckla unga ledare genom aktiviteter som projektorganisationen och ridklubbarna genomför.

aretsungaledandekvinna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan allmänheten under perioden 3 oktober till 18 november nominera kvinnor under 35 år som bor i länet. Därefter påbörjas gallringsarbetet och under februari 2019 kommer en lista på ledarförebilder att publiceras. En av dessa vinner högsta pris; en inspirationsresa och ett årskort hos Friskis och Svettis. StyrelseAkademien kommer dessutom dela ut ett specialpris, en styrelseutbildning, till den förebild på listan som visar störst potential att vara med och bidra till att öka andelen kvinnor i länets styrelser.

Läs mer om Årets unga ledande kvinna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.