student
2019-06-05

2019-06-05

Student från Hälsohögskolan publicerad i amerikansk tidning: ”Jättehäftigt”

Sofia Anarp som på fredag tar examen från sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping har fått en artikel publicerad i den internationella tidskriften Clinical Journal of Oncology Nursing.

Kul att andra får läsa hur jag som svensk ser på amerikansk sjukvård, säger hon

Sofia Anarp, sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping. Foto: Privat.

Sofia Anarp som nu tar examen från sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan i Jönköping har fått en artikel publicerad i den internationella tidskriften Clinical Journal of Oncology Nursing.

Grattis till publiceringen!

- Tusen tack. Det känns jättehäftigt att få en artikel publicerad innan man ens är färdig med sin utbildning, säger Sofia Anarp.

Hon läste i höstas sin femte termin av sjuksköterskeprogrammet på University of North Carolina i Chapel Hill, som är ett partnersuniversitet till Jönköping University. Hon hade praktik på den onkologiska avdelningen på universitetssjukhuset i Chapel Hill och upplevde flera skillnader mellan sjukvården i USA och i Sverige.

- Sjuksköterskorna i Sverige har en mer omvårdande roll, medan de i Chapel Hill är mer medicinskt fokuserade. De har också större privilegier med all teknik bland annat när man delar medicin, säger Sofia Anarp.

”Pratar inte över huvudet på patienterna”

Det var även skillnader i kommunikationen.

- I Sverige sker rondbytena i slutna rum och sedan går de som börjar jobba runt och hälsar på patienterna. I USA sker rondbytena vid patientsängarna så att patienterna själva medverkar i samtalet. På så vis blir de mer delaktiga i sin vård och man pratar inte över huvudet på dem, säger Sofia Anarp.

Hon berättar att vissa avdelningar på sjukhuset i Chapel Hill var som lyxhotell, medan tiden kanske inte räckte till för alla cellgiftspatienter.

- De vallfärdade dit från hela staten. De fick sitta i väntrummet och hoppas på att få komma in, men det var inte alla som gjorde det.

”Värt att pröva”

Sofia Anarp hade som uppgift att skriva ned sina reflektioner av dagarna på sjukhuset. Hon skrev om likheter och skillnader mellan den amerikanska och svenska sjukvården och hennes mentor Ashley Leak Bryant uppmanade henne att skriva en artikel om det till tidningen Clinical Journal of Oncology Nursing. Hon skickade in texten i höstas och fick den publicerad i april.

- Jag tyckte det var värt att pröva och det gick vägen. Jag tror att de på tidningen tyckte det var intressant med någon inom sjukvården som såg på amerikansks sjukvård med andra ögon.

På fredag tar Sofia Anarp examen från sjuksköterskeprogrammet på Hälsohögskolan och hon gör det med skräckblandad förtjusning.

- Tre år går väldigt fort och nu ska man kasta sig ut i arbetslivet med alla kunskaper man har fått.

Hon har trivts bra på Jönköping University och höjdpunkten för henne var terminen på University of North Carolina. Hon har blivit erbjuden jobb, men ska använda sommaren till att komma fram till vad hon vill inrikta sig på.

”Fantastiskt roligt”

Annette Nygårdh, programansvarig för grundutbildningen på Hälsohögskolan, tycker det är fantastiskt roligt att Sofia Anarp har fått med en text i en välkänd och etablerad tidning som Clinical Journal of Oncology Nursing.

- Det är stort att det sker av en student som läser sjuksköterskeutbildningen på grundnivå säger Annette Nygårdh.

Hon tycker också att publiceringen är en fjäder i hatten för sjuksköterskeprogrammets studentutbyte med University of North Carolina. Deras sjuksköterskeutbildning rankas som den sjätte bästa i världen, påpekar hon.