student
2019-06-14

2019-06-14

Jönköpingsstudenter ska presentera egen produkt i Googles lokal i Almedalen

Luis Cabrera och Luis Cano från Mexiko tog förra veckan examen från Jönköping International Business School. I april vann de en tävling under Stockholmsmässan och i juli ska de presentera en egen produkt under Almedalsveckan. Foto: Daniel Sjödahl

Luis Cabrera och Luis Cano från Mexiko tog förra veckan examen från Jönköping International Business School. I april vann de en tävling under Stockholmsmässan och i juli ska de presentera en egen produkt under Almedalsveckan.

Luis Cabrera och Luis Cano från Mexiko tog förra veckan tog examen från Jönköping International Business School. I början av juli ska de presentera en egen produkt i Googles lokal under Almedalsveckan.

- Vi ser verkligen fram emot det, säger Luis Carbrera.

Luis Cabrera, 21, och Luis Cano, 22, kommer från Jönköping Universitys partneruniversitet ITESM Campus Ciudad de México. De antogs som double degree-studenter och har läst kurser inom Business Administration på Jönköping International Business School. I maj vann de en av sju kategorier på tävlingen Hack for Sweden under Stockholmsmässan. Det var cirka 500 tävlande och killarna tog hem klassen Mobility Award.
- Det var riktigt kul och segern har öppnat många dörrar för oss, säger Luis Carbrera.

Ta del av en berg- och dalbana

Luis och Luis har tagit fram en mjukvara som tillsammans med en VR-lösning (Virtual Reality) gör att personer kan ta del av föreläsningar, konserter eller varför inte en berg- och dalbana utan att behöva befinna sig på platsen.

- Nu har vi en plattform som gör att folk kan se events i 360 grader, både inspelat material som åkattraktioner på ett nöjesfält och saker som sker i realtid som en musikkonsert, säger Luis Cano.

Rörelsehindrade personer är en målgrupp för dem, men de tänker bredare än så. De nämner som exempel att Justin Bieber har 113 miljoner följare på Instagram och att ”bara” 9 miljoner personer såg honom på hans senaste världsturné. Där vill de båda Jönköpingsstudenterna att deras lösning ska vara ett alternativ för alla som blev utan konsertbiljetter. De intygar att man inte bara kommer att se en händelse med deras produkt, utan uppleva den.

Startar gärna företag i Jönköping

Förutom 30 000 kronor i prispengar får killarna liksom övriga vinnare i Hack for Sweden presentera sin lösning på scenen i Google´s lokal under Almedalsveckan. Detta kommer att ske den 5 juli.

- Vi behöver träffa investerare, programmerare och partners för att kunna ta vår produkt vidare, säger Luis Carbrera.

De har planer på att starta företag i Sverige och gärna i Jönköping, men får de inte supporten de behöver återvänder de till Mexiko. De har trivts bra i Jönköping och på Jönköping International Business School.

- Jag älskar verkligen Sverige och Jönköping. Jag gillar inte att säga det, men det är inte lika säkert i Mexiko som det är här. Går du hem på gatorna klockan 03 på natten i Jönköping vet du att inget kommer att hända dig och det är en bra känsla, säger Luis Carbrera.

Båda överraskades av hur mycket det fanns för studenterna att göra efter skoltid på Jönköping University och hur inbjudande studenterna var.

- I Mexiko använder man eftermiddagarna och kvällarna till att studera, men här gör man saker ihop med andra studenter, säger Luis Cano.

”Vill inte vara oförskämd, men ni har inte tacos”

En sak de har saknat med Mexiko är maten och kanske särskilt en maträtt.

- Jag vill inte vara oförskämd, men ni har inte tacos här, säger Luis Carbrera och ler.

Han förklarar att Tacos i Mexiko är ett koncept, som pizza. Där finns tacos med olika sorters kött, fisk, kyckling och ost, med mera.

- Jag älskar tacos med köttfärs också som man äter här, men det stor skillnad mot hur det är hemma.

Agneta Marell, rektor för Jönköping University, är imponerand av hur Luis Cabrera och Luis Cano har använt teknik och nytänkande för att skapa en produkt som ger nya möjligheter för människor som av olika anledningar inte kan resa.

- De har tagit fram en produkt som kommer ha positiv inverkan på samhället. Det är mycket glädjande att Jönköping Universitys studenter har lyckats så bra, säger Agneta Marell.

Hon framhåller att Luis och Luis har en spännande tid framför sig med deltagande i Almedalen och önskar dem stort lycka till.

Även Monika Pavlovic, filosofie magister på Internationella kontoret på Jönköping University, gläds åt killarnas framgångar.

- Det är jätteroligt. De har tagit fram något unikt och har massor med saker på gång, säger hon.


Fakta

Hack for Sweden är ett regeringsuppdrag som ska bidra till att öka medvetenheten och användningen av öppen data. Fokus ligger på att stimulera och bredda användningen av öppen data till förmån för samhället.

Källa: hackforsweden.se

Luis Cano och Luis Cabrera har trivts väldigt bra på Jönköping University och i Jönköping. Foto: Daniel Sjödahl.

Luis Cano och Luis Cabrera har trivts väldigt bra på Jönköping University och i Jönköping, men saknar mexikanska tacos.