student
2019-08-14

2019-08-14

Polisen varnar studenter för bedragare

Polisen varnar studenter för bedragare på bostadsmarknaden.

Polisen går nu ut och varnar studenter för bedragare på bostadsmarknaden. Obs! Genrebild. Personerna på bilden har inget samband med texten.

Polisen varnar studenter för bedragare på bostadsmarknaden - och nya bluffmetoder har dykt upp.

- De här bedragarna vill inte hyra ut en lägenhet till dig, de vill ta sig in i din internetbank och tömma dina konton, säger Lotta Mauritzon på polisens nationella bedrägericenter.

Nu är tiden då många studenter söker lägenhet eller rum på sin studieort. Polisen gick nyligen ut på sin hemsida och uppmanade studenter att vara försiktiga när de hyr bostad. Blir man kontaktad av en privatperson som vill hyra ut en lägenhet och det verkar för bra för att vara sant bör man vara vaksam, påpekar Lotta Mauritzon. 

Nya tillvägagångssätt

Utöver den mer utpräglade varianten där bedragare kräver stora förskottsbetalningar utan att kontrakt skrivits på eller nyckel lämnats över, har en ny typ av tillvägagångssätt dykt upp. Lotta Mauritzon berättar att bedragaren då kontaktar personer som är i behov av en lägenhet och hävdar att de ska få hyra ett boende, men att de först måste göra en kreditupplys­ning. Kontakten sker ofta via Messenger.

Blir ombedd att logga in med sitt bank-id

Bedragaren frågar om personuppgifter och vilken bank det handlar om. Personen som ska hyra lägenheten blir ombedd att logga in med sitt bank-id via en länk som bedragaren skickar. Bedragaren säger att hen kan stå för kostnaden för kreditupplysningen och senare ska swisha över den summan.

"Ett första steg för att komma åt dina pengar"

Detta är enbart ett första steg för att komma åt ditt konto och dina pengar, understryker Lotta Mauritzon. Det behövs ingen e-legitimering för kreditupplysning och det kostar inte dig som privatperson något om ett företag eller person vill göra en kreditupplysning på dig.

Fotnot: Bedrägerierna berör inte objekt som hyrs ut via Studbo, utan genomförs av privatpersoner eller falska bolag.

Fakta

Polisen: så undviker du att bli lurad

  • Logga aldrig in på din bank eller lämna ifrån dig koder från din bankdosa på uppma­ning av någon annan.
  • Betala aldrig förskottshyra innan du träffat uthyraren personligen och sett den aktuella lägenheten.
  • Var på din vakt om uthyraren har bråttom och försöker stressa dig till att betala pengar i deposition.
  • Var extra vaksam om lägenheten har bra läge och är relativt billig.

Så går en kreditupplysning till:

  • E-legitimering behövs inte för kreditupplysning.
  • Den som vill ta en kreditupplysning på en person eller ett företag har själv ett avtal med ett kreditupplysningsföretag som levererar upplysningar, exempelvis UC, Creditsafe, Bisnode och Syna.
  • Den som vill ta en kreditupplysning betalar en avgift via faktura direkt till kreditupplysningsföretaget.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller behöver varken legitimera sig elektroniskt eller betala någonting.
  • Personen som kreditupp­lysningen gäller får en så kallad omfrågandekopia med information om vilka uppgifter som lämnats.

Källa: polisen.