student
2019-08-30

2019-08-30

300 mil i solbil

Studenterna från Jönköping University har byggt den helt på egen hand och den ska klara såväl sandstormar som extremvärme. Den väger runt 180 kilo och ska ta dem 300 mil, tvärs över Australien. Årets solbil, Axelent. I oktober är det dags för en ny upplaga av World Solar Challenge.

Se när den nya solbilen testkörs

–Det känns jättespännande men också nervöst. Det blir en utmaning att få allt att falla på plats. Det är verkligen ett äventyr, säger LisaBeth Sundström.

–Det blir riktigt häftigt att uppleva detta, det är ett så stort event, säger Arvid Gränsmark.

JU Solar Team består av 16 studenter från Jönköping University. Tillsammans har de designat och byggt bilen som endast drivs av solenergi. Årets bil har lägre luftmotstånd och solcellerna har bättre verkningsgrad. Dessutom är nu hela karossen i kolfiber vilket gör att bilen blir styvare och väger mindre.

Världens största lopp för soldrivna bilar

Bridgestone World Solar Challenge är världens största lopp för soldrivna bilar. Tävlingen är på 3022 kilometer, från Darwin i norr till Adelaide i söder.

–Utmaningen blir att hålla ihop teamet och att folk gör sin roll. Allt måste ju gå smidigt, trots tidspress och värme. Om någon är trött, kanske hen tar fel beslut, mycket kan gå fel, säger LisaBeth Sundström.

Förra gången, 2017 kom JU Solar team på åttonde plats. I år är siktet inställt på topp fem.

–Jag tror att vi har väldigt bra potential. Om vi lyckas trimma in allt och inte får några haverier, tror jag att det går väldigt bra, säger Arvid Gränsmark.

–Jag tror inte att jag har fattat att vi snart åker till Australien. Jag tror att jag inser det när vi står där och ser de andra teamen, avslutar LisaBeth.