student
2019-10-16

2019-10-16

Hjärtstartare på Campus – Alla kan rädda liv

Hur förberedd är du på att agera om någon i närheten får ett akut hjärtstopp eller råkar ut för en olyckshändelse? Med några enkla tips rustar du dig för att kunna göra livsviktig skillnad i skarpt läge.

Den 16 oktober infaller internationella ”Alla kan rädda liv dagen”, som sätter ljus på allmänhetens kunskaper inom hjärt-och lungräddning. Anna Abelsson, forskare vid Hälsohögskolan, Jönköping University, vill inspirera fler att skaffa sig kunskap för att kunna agera i skarpt läge.

-Detta ligger mig, så att säga, varmt om hjärtat och det finns mycket vi alla kan göra för att vara väl förberedda i en nödsituation, säger Anna som här delar med sig av sina bästa tips:

Hjärtstartare på Campus

Hjärtstartare räddar liv, se till att vara uppdaterad på var de finns. Här på Campus finner du dem i entréerna på Hälsohögskolan, Tekniska Högskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School, på Högskolebiblioteket, Campus Arena, Nordic Wellness, Vaktmästeriet och i Hus K.

Placering av hjärtstartare på JU Campus. Utrustning finns även i hus K.

Hjärtstartare utanför Campus

Ladda ner appen ”Rädda Hjärtat” för att snabbt se var närmaste hjärtstartare finns. Appen är kostnadsfri.

Lär dig hjärt-och lungräddning

Bäst är såklart att gå en kurs där man får praktisera direkt, men det finns också mycket bra info att hitta online. Kika in på https://www.hlr.nu/utbildningsfilmer/ för info som går lätt och snabbt att ta till sig. Alla kan göra det!

Var beredd att slå larm – ladda ner appen ”SOS Alarm 112”

Om en nödsituation inträffar på Campus ska SOS Alarm omgående kontaktas via larmnummer 112 eller appen SOS Alarm 112. Som regel möts räddningstjänst upp vid entrén för den fackhögskola som larmet kommer från eller vid annan överenskommen plats.

Om man larmar via appen, skickas exakt position direkt till SOS Alarm, vilket gör att räddningspersonal snabbare kan vara på plats. Detta är extra användbart i fall när den som slagit larm är osäker på vilken adress man befinner sig.

Redan en fena på hjärt-och lungräddning?

Anslut dig till SMSlivräddareför att vara behjälplig om något inträffar i din närhet:. https://www.smslivraddare.se/