student
2021-02-10

2021-02-10

JIBS-studenter vann nationell uppsatstävling

Sören Pontgratz and Niklas Koch in their graduation gowns facing the camera, holding their degree diplomas up with one hand and arms around each other's shoulder. They are standing in front of JIBS entrance.

Niklas Koch (till vänster) och Sören Pongratz avbildas här vid examen 2020. De tilldelades första pris i avhandlingstävlingen Nytt & Nyttig i januari 2021.

Niklas Koch och Sören Pongratz, båda masterstudenter från Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University, har vunnit första pris i den nationella uppsatstävlingen Nytt & Nyttigt. Uppsatsen handlade om hur e-sportanvändare hjälpte till att förnya Nintendo-spelet Super Smash Bros. Vinnarna presenterades vid en digital ceremoni den 28 januari 2021.

Niklas Koch och Sören Pongratz, båda utexaminerade från masterprogrammet Strategic Entrepreneurship vid JIBS, vann ett resestipendium på 40 000 kronor för sin uppsats "User entrepreneurship in the esports industry – An exploratory case study of the game series Super Smash Bros".

Genom en fallstudie av det populära Nintendo-spelet som undersöker uppsatsen hur de som använder produkten blev drivkraften bakom utvecklingen av tävlingsdelen av Super Smash Bros. Ursprungligen lanserades spelet av Nintendo som ett roligt familjespel, men passionerade spelare hittade varandra online och organiserade offline-turneringar vilket har lett till att spelet blivit en kommersialiserad e-sport som nu spelas i turneringar över hela världen.

I motiveringen till förstapriset sa juryn att de var imponerade av att studenterna hade genomfört en "gedigen analys" av sitt ämne och "frångår det traditionella sättet att se på entreprenörskap".

- När man tänker på det traditionella innovationskonceptet tror man ofta att innovationer bara sker i företagens FoU-avdelningar eller genom insatser från talangfulla personer. Men användarentreprenörskap kan handla om att alla som tycker om att spendera tid med en viss produkt eller tjänst kan bidra till innovation, säger Sören Pongratz.

Hett ämne för industrin

Enligt Niklas Koch och Sören Pongratz är e-sporten mogen för användarentreprenörskap. Gamers är en ung och socialt medveten grupp som vet hur man hittar varandra online och får saker att hända. Andra branscher börjar nu också se över hur deras produktanvändare kan uppmuntras att ta efter.

- Vår uppsatskontext visar användarentreprenörskap på ett underhållande sätt, men det är också superintressant för befintliga företag just nu. Företaget där jag jobbar är extremt intresserade av vår uppsats och vill veta mer om användarentreprenörskap och hur de kan skapa liknande gemenskaper för sina produkter, säger Niklas Koch.

"JIBS är en av de bästa skolorna"

Det är första gången som studenter från JIBS vinner tävlingen, något som både Niklas Koch och Sören Pongratz känner sig mycket stolta över.

- Vi tävlade mot ”tungviktarna” bland handelshögskolorna i Sverige - Lund och Göteborg kom efter oss i tävlingen. Att vi är de första som vinner detta pris för JIBS gör mig stolt. Det bevisar att JIBS är en av de bästa handelshögskolorna i Sverige, säger Niklas Koch.

Med hjälp av MMTC-medlemmarna Leona Achtenhagen och Brian McCauley publicerades avhandlingen även som en akademisk artikel i International Journal of Esports. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

- Vi fick mycket bra stöd på JIBS, tillägger Sören Pongratz, särskilt från forskningscentret MMTC, som är en av grundarna av Esports Research Network. Vi hade en bra handledare i Mathias Waldkirch som hjälpte oss att forma vår uppsats, och utan Brian McCauley, som hjälpte oss med ämnet och introducerade oss för sina e-sportkontakter, hade vår uppsats inte varit möjlig att genomföra.

Nytt & Nyttigt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en uppsatstävling arrangerad av Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning (ESBRI Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.) och den svenska innovationsmyndigheten Vinnova. Syftet med tävlingen är att uppmuntra studenter på kandidat- och magisternivå vid svenska universitet och högskolor att skriva uppsatser om innovation, kommersialisering och nyttiggörande.