student
2021-03-05

2021-03-05

Utmaningsdriven praktik för 50 JU-studenter

Jönköping University.

Till och med den 9 mars kan studenter på Jönköping University söka en utmaningsdriven praktik hos webbföretaget Toxic.

Coronapandemin har gjort det svårare för många studenter att få en praktikplats. Därför har Jönköping University (JU), Science Park i Jönköpings län och webbföretaget Toxic Interactive Solutions tagit fram en utmaningsdriven praktik för JU-studenter, som går att söka till och med den 9 mars.

- Det är redan många studenter anmälda och det ska bli spännande att följa studentgruppernas utveckling och få ta del av deras resultat, säger Linda Pålsson, affärsutvecklare och ansvarig community på Science Park i Jönköpings län.

På grund av pandemin har Science Park fått ovanligt många förfrågningar från studenter som behöver hjälp med att hitta ett företag att göra sin praktik hos. Även praktiksamordnare på JU har kontaktat Science Park för att nå ut till fler företag som eventuellt kan ta emot studenter. Ungefär samtidigt hörde Calle Andersson på Toxic av sig med en idé om studentpraktik. Det landade i att cirka 50 JU-studenter erbjuds en utmaningsdriven, digital praktik där de ska lösa samhällsutmaningar för insamlingsstiftelsen och gatutidningen Faktum. Det kan handla om att ta fram nya koncept, idéer eller möjligheter som utvecklar Faktum. Studenterna delas in i grupper och kommer att coachas av anställda på Science Park och Toxic.

- Vi kände direkt att vi ville vara med och skapa detta då vi såg det som ett både roligt och lärorikt sätt för studenterna att använda sin praktikperiod på, säger Linda Pålsson. 

Toxic är ett företag som specialiserar sig på e-handel och webbutveckling och som finns i Jönköping, Anderstorp och Borås. Toxic lägger upp praktikperioden utifrån ett arbetssätt inspirerat av Googles Design Sprint-modell, där man utvärderar koncepten tidigt i processen för att se om de går att bygga vidare på eller behöver justeras. Detta för att spara värdefull utvecklingstid.

Praktiken som går under namnet Co-Lab Impact Internship smygstartar vecka tolv för studenterna som är först ut. Därefter fylls grupperna på allt eftersom fler studenter kommer ut på praktik. Projektet avslutas någon gång mellan vecka 19-22 med att alla grupper presenterar sina resultat för Faktum, Toxic och Science Park.

Science Park jobbar även på att fler företag vid sidan av Faktum ska gå in i projektet med utmaningar till studenterna.

Låter detta intressant? Du kan ansöka om en praktikplats senast den 9 mars via den här länken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor, kontakta Linda Pålsson på: linda.palsson@sciencepark.se