student
2021-05-21

2021-05-21

JTH-studenter utvecklar köksprodukter till IKEA

JTH.

JTH-studenterna Irene Ramos Lapesa och Gustav Eriksson tycker att IKEA-projektet har varit utmanande och berikande.

Åtta studenter som läser masterutbildningen produktdesign på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University har tagit fram prototyper till en serie nya köksprodukter till IKEA.

- Utan att överdriva är det här är den bästa studentpresentationen jag har sett någonsin, säger Patrik Bolin, Innovation Deployment Manager på IKEA of Sweden AB.

IKEA.

IKEA-representanterna i projektet tycker att JU-sudenterna har levererat över deras förväntningar. "Vi behöver unga, talangfulla personer som dem på IKEA, säger Patrik Bolin, Innovation Deployment Manager på IKEA. Foto: IKEA.

De åtta JTH-studenterna fick i höstas i uppdrag av IKEA att ta fram en köksprodukt som skulle göra köksarbetet enklare, smidigare och roligare. Studenterna tog det ett steg längre och utvecklade en hel serie köksprodukter, som dessutom går att kombinera med varandra. Innan produkterna kan presenteras ska IKEA undersöka om de ska ta dem vidare till produktion.

Ledord som IKEA skickade med studenterna i projektet var att det skulle vara en enkel, funktionell produkt av god kvalitet, som har liten miljöpåverkan och som kan säljas till ett lågt pris. Studenterna intygar att deras köksserie även kommer att bidra till ett förbättrat arbetsflyt, spara bänkyta och smälta in i köksmiljön.

"Väldigt hög nivå"

Representanterna från IKEA:s produktutvecklingsavdelning i Älmhult som deltagit i projektet är mycket imponerade av studenternas slutresultat.

- De har levererat över våra förväntningar. Det är väldigt hög nivå på de här prototyperna och vi behöver unga, talangfulla personer som dem på IKEA, säger Patrik Bolin.

Han och hans kollegor menar att enkelheten i produkterna talar för att folk skulle använda dem i stor utsträckning och att det är att sätta kunden i första hand. De berömmer även studenterna för att ha kommit på bra IKEA-namn på prototyperna.

Bejamin Mastroianni Gebl är en av studenterna i projektet och han uppskattar att de har kunnat jobba brett tillsammans med IKEA.

- Det gjorde att vi kunde vara väldigt kreativa i början och sedan välja ut de bästa produkterna, säger han.

Irene Ramos Lapesa, utbytesstudent från Spanien, tycker att IKEA-projektet har varit en fantastisk möjlighet, som även har betytt mycket för henne personligen.

- Det var när jag besökte IKEA för första gången när jag var liten som mitt intresse för produktdesign väcktes. Därför var det här projektet något av en dröm för mig, säger hon.

Hon vill fokusera sin karriär på hållbar och ansvarsfull design och tycker att samarbetet med IKEA är en perfekt början på det.

Inblick i IKEA:s vision och designprocess

Studenten Gustav Eriksson tycker det har varit lärorikt att få inblick i IKEA:s vision och designprocess. Han ser det som en stor erfarenhet att ha deltagit i ett så omfattande projekt, som dessutom skett under coronapandemin med alla begränsningar den har inneburit.

- Vi har alla slitit mycket under projektet så det känns skönt att vi fick så god respons från IKEA. Som designer ser man väldigt mycket fram emot den dagen man kan gå till en butik och hålla i handen det man faktiskt själv har designat. Vi får se om det sker här, säger han.

IKEA:s projekt med JTH 2017 resulterade i flera färdiga produkter, men Patrik Bolin ber studenterna att ha tålamod. Utvecklingsarbetet med studier, materialval och tester på IKEAs produktutvecklingsavdelning i Älmhult kan ta flera år innan ett beslut tas om de ska börja tillverka studenternas köksserie.

Magnus Andersson, universitetsadjunkt i industridesign och kursledare för studenterna i IKEA-projektet påpekar att kvaliteten på deras prototyper är något av det bästa han har sett. Han framhåller att det här är en viktig erfarenhet för studenerna.

- De får pröva sina idéer i ett världsomspännande företag med de främsta produktutvecklarna i branschen, säger han.

Presentation.

Studenternas slutredovisning för IKEA-representanterna i projektet skedde online.