student
2021-07-07

2021-07-07

Elin och Ahmet kombinerar studier med elitidrott

Att kombinera elitidrott med högre studier, hur fungerar det? Jönköping University (JU) är ett av Sveriges elitidrottsvänliga lärosäten (EVL) och certifierade av Riksidrottsförbundet. Elin Hellgren och Ahmet Rapi är två studenter som både är framgångsrika inom sina sporter och sina studier.

Rodd och tandvård

Ahmet Rapi är student på Hälsohögskolan där han är inskriven på tandhygienistprogrammet. Under våren har han haft en paus från det programmet och istället studerat det relativt nyinstiftade programmet Entreprenöriellt basår.

I början av juni kom Ahmet på sjätte plats i Världscupen i rodd. Det var första gången som han tävlade i en A-final i en världscup. Tidigare har Ahmet vunnit SM-guld, satt svenskt lättviktsrekord och vunnit Nordic Open. Han har även tilldelats ett stipendium för sina starka prestationer.

- Jönköping är en fantastisk stad för att kombinera studier och elitsatsning i rodd, allt ligger så nära här. Under hösten ska jag börja på termin tre på tandhygienistprogrammet och samtidigt tävla lite internationellt. Jag ser även fram emot inomhus-EM i roddmaskin som arrangeras i Jönköping i slutet av januari, säger Ahmet.

Läs motiveringen till att Ahmet blev tilldelad stipendiet

Cykling och ortopedi

Elin Hellgren är student på Hälsohögskolan där hon har studerat till ortopedingenjör (Prosthetics and Orthotics). Nyligen tog hon SM-silver under de Svenska Cykelspelen. I sin sprint-debut i mountainbike kom hon på andra plats precis efter Jenny Rissved som representerar Sverige i OS i Tokyo senare i år.

– Jag har precis tagit examen från ortopedingenjörsprogrammet på JU där jag också hade dubbla karriärer. Att ha pluggat på ett EVL gav mig en logistisk trygghet. Exempelvis kunde jag åka på träningsläger i Spanien då det gick att möblera om mitt schema för att inte missa obligatoriska moment i kursen. Nu väntar en flytt till Falun för en vidare mountainbikesatsning och nytt jobb som ortopedingenjör, vilket även var i den stad där jag tog SM-silver i XCE/sprint i maj i år. En riktigt rolig prestation, säger Elin.

Här kan du se en film om Elin och hennes liv som både student och elitidrottare

Mer om SM-silvret

 

Läs mer om att kombinera studier med elitidrott

En man som ror och en kvinna vid en cykel

Ahmet Rapi (foto: Balint Czucz) och Elin Hellgren (foto Cecilia Dahlgren). Bilden är ett montage.