student
2021-10-06

2021-10-06

JU-studenter presenterar smarta, hållbara lösningar för framtidens utmaningar

Det vinnande teamet; Malin Dahlström, Hanna Lundgren, Rebecka Markinger och Julia Redgård

Den 27-29 september ägde den årliga studenttävlingen Innovation Race for Sustainability rum. En tävling som samlade över 169 studenter från JIBS med uppdraget att ta fram nya, hållbara lösningar åt några av länets etablerade företag. Utmaningen resulterade i vassa koncept som kan hjälpa de deltagande företagen att möta framtidens utmaningar på ett hållbart och framgångsrikt sätt.

Innovation Race for Sustainability arrangerades som en del av JU Sustainability Festival och är ett samarbete mellan Science Park, ALMI och Jönköping University. Med start kl. 09:30 i onsdags hade studenterna 24 timmar på sig att lösa sju företags verkliga hållbarhetsutmaningar. Evenemanget blev ett innovativt nav där studenter, näringsliv och affärsutvecklare möttes.

Intresset för tävlingen var stort och fler företag än någonsin ville delta i årets race.

–Det är riktigt roligt. Det stora intresset för racet visar att länets företagare på allvar har börjat få upp ögonen för hållbar utveckling och innovation,säger Lars Birging, affärsutvecklare på Science Park.

Det vinnande teamet presenterade ett cirkulärt uthyrningskoncept

De 169 deltagande studenterna delades in i 36 tävlande grupper med uppdraget att lösa ett av de sju uppdragen från de deltagande företagen. I prispotten låg 15 000 kronor och ett exemplar av den omtalade boken "Exponential climate change". Efter tuffa överläggningar av juryn, som bestod av representanter från Jönköping University, Knowit, Husqvarna och Science Park, kunde vinnarna krönas. Årets första pris gick till Malin Dahlström, Hanna Lundgren, Rebecka Markinger och Julia Redgård (Sustainability Enterprise Development) för ett kreativt koncept för SVERO Lifting AB.

Utmaningen från SVERO var: "Hur kan en digital plattform stötta nya hållbara affärsmodeller, som ökar användningen av SVERO Liftings produkter?" Malin, Hanna, Rebecca och Julia presenterade ett nytt koncept med fokus på gemensam ekonomi och uthyrning av SVERO:s produkter. En lösning där produkterna, som redan är av god kvalitet och har lång livslängd, kan användas till sin fulla potential, i stället för att stå oanvända under långa perioder.

-De 24 timmarna var utmanande men också väldigt roliga och lärorika. Det var också skönt att få den här bekräftelsen från juryn och att se att vårt hårda arbete lönade sig. Vi hade tur som fick ett så inspirerande och intressant case från SVERO Lifting AB, säger Malin Dahlström från det vinnande laget.

Juryns motivering:

”Studenterna har verkligen satt sig in i Svero Liftings produkter och erbjudande och visar hur ett företag med ett starkt varumärke med produkter av hög kvalitet och lång livslängd kan utnyttja detta för att erbjuda sina kunder samma värde, men i en mer hållbar lösning baserad på en cirkulär ekonomi. Det är ett bra exempel på avancerade och säkerhetskritiska produkter, där tillverkaren måste vara en integrerad del i en delningsekonomi för att skapa ett ännu starkare värdeförslag för dess kunder. "

Deltagande företag

SVERO Lifting

Circular Centre

Marker Square

Swegon

Science Park

Ömangruppen

Recaremed

Cookieinställningar