student
2022-05-06

2022-05-06

Vad händer med biblioteket?

Renoveringen som startade i januari har återbruk och restaurering som ledord. Samtidigt som man moderniserar har det varit viktigt att behålla byggnadens unika värden.

Tillfälliga bokhyllor uppställda i biblioteket

Tillfälliga bokhyllor i biblioteket under renoveringen.

Renoveringen går in i sin sista del och just nu står böckerna på tillfälliga bokhyllor i gångarna när golvet slipas och de gamla hyllorna har monterats ner och även de skickats på slipning.

–För oss har det varit viktigt att istället för att köpa nytt, ta tillvara och återbruka det gamla. Mycket av inredningen både i biblioteket och i andra av lärosätets lokaler är specialritade för oss och av hög kvalitet. Med lite slipning och omvårdnad får vi tillbaka dem i nyskick, säger Jenny Hedberg, bibliotekarie.

Ombonat i industriell miljö

Bibliotekets industriella känsla bevaras, men med mer textilier skapas en ombonad känsla samtidigt som det har en ljuddämpande effekt. En del nya möbler köps in medan andra kläs om.

Efter renoveringen kommer det finnas något fler studieplatser, men den största förändringen är att det blir mer variation i möbleringen.

– Det blir nya typer av sittningar, bland annat fler sittgrupper, berättar Erica Gramming, bibliotekarie.

Lounge och kafé

Det första intrycket av entrén ska bli mer välkomnande, datorplatserna flyttas in i lokalen och ersätts av en lounge. Informationsdisken får en ny utformning och även den flyttas in i lokalen för att ge ett bättre flöde och underlätta för längre vägledningssamtal med studenter.

Tidningsrummet får ny utformning för att kunna användas vid olika sammanhang och event, utan att behöva störa studieron i biblioteket och glasväggen mot Caffé Dallucci öppnas upp.

Invigning i höst

Ett samlat grepp har tagits kring renoveringen, vilket har inneburit att även ventilationssystem och innertak har också bytts.

– Visst har det varit lite stökigt emellanåt, särskilt när golvet slipades, men studenterna har fortsatt komma så man inser ju att studiemiljön här är betydelsefull, säger Jenny Hedberg.

Renoveringen beräknas vara klar till höstens terminsstart och 19 september hålls den officiella invigningen under festliga former. I samband med invigningen firas bibliotekets 25-årsjubileum och flera lunchevent kommer hållas under veckan.