student
2023-01-26

2023-01-26

JU Team vinner andraplatsen internationell studenttävling

Den 11-14 januari deltog fyra masterstudenter från Jönköping International Business School (JIBS) i Family Enterprise Case Competition 2023 vid Grossman School of Business, University of Vermont i Burlington, USA. Teamet bestod av studenterna Celina Oberhauser, Irene Lixing, Larissa Blau och Victoria Resch, coachade av biträdande professor Josh Hsueh.

Årets tävling var den 10:e i ordningen och samlade 19 lag och mer än 50 domare från 12 länder världen över.

Teammedlemmarna tävlade mot åtta andra lag i masterklassen och representerade JIBS på den internationella scenen på ett fantastiskt sätt. Förutom att vinna andra plats erhöll Victoria Resch också utmärkelsen "Best Graduate Presenter".

Vi ställer några frågor till JIBS team om deras erfarenhet ...

JU: Hur såg upplägget ut för tävlingen under dagarna?

JIBS-team: Dag ett, efter att vi fått veta mer om vår klass och presentationsordning, använde den lediga tiden till att repetera vår presentation baserat på det pre-arrival case vid hade fått. Efter vår presentation tittade vi på andra lag i de andra divisionerna. Dagen avslutades med att en gemensam middag. Från dag två till dag fyra fick vi ett nytt case på morgonen och sedan på oss fyra timmar i ett enskilt rum för att slutföra analysen och förbereda oss för presentation. På eftermiddagen presenterade och tittade på de andra lagen. På kvällarna var det alltid ett middagsevenemang på olika platser, till exempel museet eller en bankettmiddag.

JU: Vad var det mest utmanande?

JIBS Team: De sista minuterna av de fyra timmar långa förberedelserna och de femton sista minuterna innan presentationen. Vi var jättenervösa eftersom vi inte visste vad domarna förväntade sig av oss. Vi var tvungna att koncentrera oss på att lära oss vår presentation inom några minuter. Så fort vi kom in i rummet blev det lättare och vi njöt av att presentera. En annan utmanande sak var dag tre, då finalisterna tillkännagavs. Efter att ha kommit på första plats dag ett och två blev vi lite förvånade över att komma tvåa den här dagen. Vi fick verkligen tvinga oss att hålla motivationen uppe och stötta varandra inför finalen. Men det förde oss ännu mer samman som ett team och fick oss att göra vårt bästa nästa dag.

JU: Blev ni någonsin oense?

JIBS Team: En av våra främsta framgångsfaktorer var bra lagarbete. Efter att ha gjort så många övnings-case var vårt sätt att tänka och interagera välsynkat. Naturligtvis hade vi några diskussioner under de fyra timmarna av förberedelser, men vi kom alltid överens om en bra lösning till slut. Att lära sig vilka konflikter som är viktiga att ta och när man ska ta ett steg tillbaka och komma överens om en kompromiss är viktigt.

JU: Vad har ni lärt er av den här upplevelsen?

JIBS Team: Den fick oss att inse hur mycket man kan uppnå som ett team om man arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål och hur roligt det är att göra det! Att arbeta effektivt under enorm tidspress är definitivt en viktig lärdom vi tar med oss. Att lösa komplexa problem inom en begränsad tid utan extern hjälp kan vara skrämmande till en början. Men med tiden lärde vi oss att ta ett steg tillbaka, andas och bara komma igång. Ett annat positivt resultat är att vi nu obehindrat kan genomföra en presentation med minimala förberedelser. Att ha fått vässa presentationsförmågan kommer säkert att hjälpa oss i våra framtida jobb.

Dessutom lärde vi oss mycket om familjeföretag. Det är den vanligaste typen av verksamhet över hela världen och har sina problem eftersom familjemedlemmar och känslor är tunga faktorer utöver de typiska organisatoriska frågorna. Vi är mycket glada och tacksamma attCeFEO gav oss möjligheten att representera JIBS i den här prestigefyllda tävling. Det är en otrolig upplevelse vi aldrig kommer att glömma.