student
2023-04-06

2023-04-06

JU-student medförfattare till bok om hållbarhet 

Är det mer klimatvänligt att äta en fryst butiksköpt pizza än en hemlagad pizza? Sparar jag mer växthusgaser om jag äter vegansk kost än om jag avstår från en långdistansflygning? Det var några av frågorna som Carlotta Schäfer, student på Sustainable Enterprise Development programmet vid Jönköping University (JU), och hennes vänner ställde sig. Frågor som resulterade i den publicerade boken, "Comparatively Climate-Friendly”.  

Carlotta Schäfer

Carlotta Schäfer

– Vi insåg att även om vi satsar mycket på hållbarhet och själv betraktar mig som klimataktivist så kunde jag inte svara på de frågorna. Vi antog att om inte vi vet svaren, så vet nog inte andra heller det, säger Carlotta. 

Carlotta Schäfer skrev boken tillsammans med sina tre vänner, Oscar Blank, student i Environmental Science vid Leuphana University Luneburg, David Schily, student i juridik vid Halle/Saale och Philipp von Schultz-Hausmann, student i Liberal Arts and Sciences vid University College Maastricht. 

Ville bidra till klimatutbildning 

Carlotta och hennes vänner insåg att det fanns ett behov av lättillgänglig information om vad vi kan göra i våra dagliga rutiner för att bidra till att bekämpa klimatkrisen. De bestämde sig för att fylla denna lucka genom att skriva en rolig, lättläst bok som riktar sig till vanliga medborgare. 

– En IPCC-rapport är väldigt viktig och fantastisk men superutmanande att läsa. Den är inget du kommer att läsa på en lördagseftermiddag för skojs skull. Tanken med boken var att göra en väldigt visuell och lättläst bok som speglar hur en vanlig dag skulle kunna se ut. Syftet är i grunden att inspirera människor att skaffa sig mer kunskap inom klimatområdet, säger Carlotta. 

Lär dig om hur individuella handlingar och val påverkar

Boken lyfter fram individuella handlingar och val som kan bidra till en mer hållbar värld. Den tar läsaren genom en vanlig dag för att visa hur man effektivt kan minska växthusgaserna genom små vaneförändringar. 

– Vi ville utbilda om klimatförändringar, de individuella åtgärder som kan göras och de mest effektiva och klimatvänliga stegen var och en kan ta för att faktiskt göra skillnad, säger Carlotta.

Även om Carlotta Schäfer i sin bok fokuserar på vad vi kan göra som individer för att minska våra utsläpp, tycker Carlotta att det är viktigt att komma ihåg att vi inte kan lösa klimatkrisen enbart genom individuella handlingar. 

– Det finns ett behov av samhällsomvandling och systematisk förändring på global nivå, inklusive övergången från fossila bränslen, säger Carlotta. 

Ladda ner boken gratis här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.