student
2023-04-12

2023-04-12

Dags för JIBS Entrepreneurship Challenge 2023

Mellan den 17 och 19 april tävlar studenter vid Jönköping International Business School (JIBS) och Tekniska Högskolan (JTH) i ett årligt 24-timmars innovationscase. Tävlingen syftar till att inspirera studenter att arbeta med innovation, stimulera kreativitet och uppmuntra lagarbete. I potten ligger en prissumma på 130 000 kronor.

Vinnarna av JIBS Entrepreneurship Challenge 2022, från vänster: Dimitris Zarogiannis, Domagoj Vugrinec, Tim Alexander Görsch, Muhammad Moosa.

Varje år bjuds ett nytt svenskt företag in för att ge studenterna ett verkligt fall från sin verksamhet att lösa. Femton lag med fyra medlemmar, varav minst en är JIBS-student, väljs ut för att delta i tävlingen. Evenemanget pågår under tre dagar, med start den 17 april, då de tävlande lagen får information om årets företag. Den 18 och 19 april kommer teamen sedan att arbeta med en möjlig lösning på det case företaget presenterat. Dessutom ska de under dagarna förbereda en kort presentation/pitch på cirka sju minuter för att presentera och sälja sina idéer till en jury.

Den 19 april är det dags att pitcha lösningarna för en jury som inkluderar representanter från JIBS, Science Park och caseföretaget. De sex bästa pitcharna kommer sedan att presenteras igen inför juryn vid den stora finalen som börjar klockan 14:00 och juryn utser därefter de vinnande lagen. Den stora finalen är öppen för alla intresserade och kommer också att live streamas.

En generös prispott

Första pris är en generös summa på 60 000 kronor, det andra består av 40 000 kronor och det tredje är 20 000 kronor, allt sponsrat av Stiftelsen Aktiestinsen. Dessutom kan ett lag också vinna ett pris på 10 000 SEK, sponsrat av Science Park, för att ge den bästa pitchen.

Tävlingen arrangeras av studentföreningen Entrepreneurship Academy på JIBS. De har arbetat hårt med förberedelserna och ser fram emot att evenemanget äntligen ska äga rum.

– Vi ser fram emot Entrepreneurship Challenge och att få se vad studenterna kommer fram till för lösningar. Vi har lagt ner mycket tid och kraft på tävlingen, och längtar efter att äntligen få se resultatet, säger projektledarna Emma Friedberg och Anna David.

Entrepreneurship Challenge baseras på en donation från Lennart ”Aktiestinsen” Israelssons stiftelse och arrangeras i samarbete med JIBS och studentföreningen Entrepreneurship Academy. Tävlingen syftar till att främja tvärvetenskapligt tänkande och lagarbete bland studenter från JTH och JIBS och ge att studenterna en förståelse för hur verkliga problem i företag kan se ut. Detta är en win-win-situation för företaget och studenterna. Tävlingen kan bidra till att utveckla innovativa lösningar för företaget och utmanar studenterna att utveckla idéer för att lösa ett konkret affärsproblem.

Länk till live stream: https://www.youtube.com/watch?v=ATSahgT250Q

Länk till kalendarium: https://ju.se/kalendarium.html?url=6517797/event/view/%3Fid%3D10816%26lang%3Den_gb