student
2024-01-19

2024-01-19

Ha med dig rätt kunskap och utrustning ut på naturisarna

Sjöis.

Ta det försiktigt ute på naturisarna, som här på Munksjön.

Naturisarna ser inbjudande ut för en promenad eller en skridskotur, men tänk på att ha med dig rätt utrustning och att undvika områden där isarna är svaga, som vid broar.

I takt med de senaste veckornas snö, kyla och ibland solsken har folk i allt högre utsträckning gett sig ut på naturisarna, som på Munksjön i centrala Jönköping. Då är det bra att ha rätt kunskap och utrustning för att undvika att gå igenom isen eller för att, om olyckan är framme, kunna ta sig upp ur en isvak.

På Jönköpings kommuns undersida om säkerhet på isen står det att inga naturisar är helt säkra att vistas på. Detta eftersom isarna förändras hela tiden beroende på bland annat väder och vattenströmmar. Isen ska vara minst tio centimeter tjock för att du ska kunna gå på den, vilket man kan testa med en ispik. Kärnisen är genomskinlig och hård medan mörkare färg tyder på en tunnare is. Vidare ska du alltid undersöka tjocka drivor av snö på naturisar, eftersom isen under snön kan vara bortsmält.

Läs mer här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hur du gör för att ta dig upp ur en isvak och vad du ska göra om någon går igenom isen.

Fakta

Utrustning du alltid bör ha med dig ute på naturisar är: ispik, isdubbar, räddningslina och kläder packade i plastpåsar i en ryggsäck, vilket även kan fungera som en flytväst.

Viktigast av allt är att ta med sig en kompis eftersom du kanske inte kan ta dig upp ur en isvak på egen hand. Barn ska alltid ha sällskap av en vuxen.

Naturisens svaga punkter är vid: vass, råk, bryggor, broar, uddar, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunnar.