ENCELL

Nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande

Nyheter

 • Missa inte EPALEs podd
  På den europeiska plattformen för vuxnas lärande (EPALE) kan du lyssna på diskussioner om olika aspekter av ämnet. 
 • Följ oss på ESREA-konferensen
  Nu har vuxenutbildningskonferensen i Belgrad dragit igång, följ oss på twitter för att se lite av vad som händer!
 • Så blir satsningen på kunskapslyftet
  Förstärkt satsning på samhällsviktiga utbildningar och kompetensutveckling för lärare och ett större utbud av enstaka kurser i yrkeshögskola...

Vill du läsa vårt månadsbrev?

Nu finns det ett nytt månadsbrev att botanisera ilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, den här gången är temat folkhögskolan. 

Vill du ha kommande månadsbrev direkt i din inkorg? Maila encell@ju.se

Trygga miljöer för lärande

Vad är det som gör att jag upplever folkhögskolan som en god miljö för lärande? Där finns förstås kunniga och engagerade lärare, men det gäller skolan överlag. På folkhögskolan finns däremot möjlighet att på lokal nivå styra undervisningens upplägg i grupper som inte är alltför stora. Det här är viktigt för att anpassa innehåll till deltagarna. Dessutom har många folkhögskolor internat på platser som ligger naturskönt. Platsen erbjuder lugn och ro för tänkande och lärande. Tyvärr verkar trenden vara att antalet internat minskar. Det är synd i ett samhälle där behovet av trygga miljöer för lärande ökar.

Cecilia Bjursell
Centrumledare EncellSenaste publikationer:

 • Lecusay, R., Mrak, L., Aktaş, V. (2019). Rethinking the Relation between Pedagogy and Sustainability: The Views of Preschool Teachers in Sweden. Mer information
 • Naldi, L., Baù, M., Ahl, H., Markowska, M. (2019). Home Alone: Gender (in)equality Within The Household And Business Start-up Among Mothers. Mer information
 • Naldi, L., Baù, M., Ahl, H., Markowska, M. (2019). All about My Mother: Factors Influencing Women’s Entrepreneurship. Academy of Management Mer information

Alla träffar från DiVA (628)

Collearn - en blogg om lärande i organisationer

I mars 2016 startade forskarna Cecilia Bjursell och Annika Engström bloggen "Collearn – collaborate & learn". Bloggen är en arena där de experimenterar och utvecklar idéer kring lärande i organisationer.

Besök bloggen här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skolchefsinstitutet

Skolchefsinstitutet vänder sig till dem som är ledare för rektorer och förskolechefer i offentlig eller privat verksamhet. Syftet med institutet är att stärka skolcheferna i sitt ledarskap.

Institutet finns vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping. Läs merlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Prenumerera på vårt månadsbrev


Om Encell

Encell är ett nationellt kompetenscentrum för livslångt lärande, inrättat 2001 på initiativ av regeringen. Encell är ett av åtta nationella resurscentrum i Sverige.

Utöver att samla nyheter om vuxnas och det livslånga lärandet i nyhetsflödet, skriver vi även egna reportage. Vi har också en mindre samling filmer och en rapportserie om livslångt lärande.

Här hittar du mer information om vår forskning.

Genom att surfa vidare på JU.se godkänner du att vi använder cookies. Mer information