2020-10-16
Alla kan rädda liv-dagen 2020
Den 16 oktober infaller den internationella ”Alla kan rädda liv”-dagen som uppmärksammar allmänhetens kunskaper i hjärt-lungräddning (HLR).
Hur förberedd är du på att agera om någon i närheten får ett akut hjärtstopp eller råkar ut för en olyckshändelse? Med några enkla tips rustar du dig för att kunna göra livsviktig skillnad i skarpt läge.
Hjärtstartare på Campus
Hjärtstartare räddar liv, se till att vara uppdaterad på var de finns. Här på Campus finner du dem i entréerna på Hälsohögskolan, Tekniska Högskolan, Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping International Business School, Högskolebiblioteket, Campus Arena, Nordic Wellness, på Vaktmästeriet och i Hus K.
Se en utbildningsfilm om hjärtstopp och användning av hjärtstartare via den här länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Info om HLR i coronatider från Svenska HLR-rådet
Svenska HLR-rådet följer uppmärksamt utvecklingen av covid-19 i Sverige och dess påverkan på samhälle och har med anledning av detta tagit fram rekommendationer för hjärt-lungräddning (HLR) i samhället och inom sjukvården, samt för utbildning vid misstanke om eller vid bekräftad smitta av covid-19.
HLR-rådet är medvetna om riskerna för spridning av Coronasmittan men vill ändå påtala den absoluta nödvändigheten av att utföra HLR på en person som drabbats av hjärtstopp. Det är därför viktigt att rådande situation inte förhindrar eller försenar start av HLR.
För mer information: https://www.hlr.nu/rekommendationer-fran-svenska-radet-for-hjart-lungraddning-med-anledning-av-covid-19-coronavirus/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Hjärtstartare utanför Campus
Lägg hemsidan: https://www.hjartstartarregistret.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. på minnet för att enkelt se var närmaste hjärtstartare befinner sig.
Lär dig hjärt-och lungräddning
Bäst är såklart att gå en kurs där man får praktisera direkt, men det finns också mycket bra info att hitta online. Kika in på https://www.hlr.nu/utbildningsfilmer/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för info som går lätt och snabbt att ta till sig. Alla kan göra det!
Var beredd att slå larm – ladda ner appen ”SOS Alarm 112”
Om en nödsituation inträffar på Campus ska SOS Alarm omgående kontaktas via larmnummer 112 eller appen SOS Alarm 112. Som regel möter räddningstjänst upp vid entrén för den fackhögskola som larmet kommer från eller vid annan överenskommen plats.
Om man larmar via appen, skickas exakt position direkt till SOS Alarm, vilket gör att räddningspersonal snabbare kan vara på plats. Detta är extra användbart i fall när den som slagit larm är osäker på adressen man befinner sig på.
Redan en fena på hjärt-och lungräddning?
Anslut dig till SMSlivräddare för att vara behjälplig om något inträffar i din närhet: https://www.smslivraddare.se/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.