student
2021-05-26

2021-05-26

Årets Xjobbsmässa på JTH digital

Xjobbsmässan.

JTH-studenterna Mia Karlsson och Isabella Fernström (sittande) gjorde sitt examensarbete på Nobia. Bakom dem står Joakim Andersson och Wiktoria Rydin, Director Supply Chain Nordic respektive projektledare, på Nobia.

Den 28 maj anordnas Xjobbsmässan Digital Showroom där avgångsstudenterna på Tekniska Högskolan (JTH) ställer ut sina examensarbeten. 42 studenter och 14 företag medverkar på mässan och tre examensjobb belönas med sammanlagt 20 000 kronor i stipendier.

Under Xjobbsmässan visar JTH:s avgångsstudenter upp sina examensarbeten för näringslivet och andra intresserade. Det görs i vanliga fall genom fysiska utställningar på plats på JTH, men med anledning av coronapandemin publiceras årets mässa för första gången som ett digitalt showroom.

– Xjobbsmässan Digital Showroom är ett bra tillfälle för studenterna att visa upp sina färdigheter för näringslivet och för företag att få inspiration, nya idéer eller för att nyanställa personal, säger Linda Bergqvist, samverkanschef på Tekniska Högskolan.

Xjobbsmässan.

42 JTH-studenter och 14 företag medverkar på Xjobbsmässan.

”Väldigt givande”

Isabella Fernström och Mia Karlsson läser Logistik och ledning på JTH och är två av JTH-studenterna som medverkar på Xjobbsmässan. De har tillsammans kartlagt tillverkningsföretags introduktion av nyanställda och har gjort en fallstudie på Nobia, som är en av Europas ledande köksspecialister och bland annat finns i Jönköping. De tycker att det har varit väldigt givande att genom sitt examensjobb ha nära kontakt med ett företag och på så vis få in en fot på arbetsmarknaden.

– Det har fungerat bra för oss på Nobia. Vi har haft kontinuerliga avstämningsmöten med dem digitalt och har fått all hjälp vi har behövt, säger Isabella Fernström.

Båda kan absolut tänka sig att jobba på Nobia efter examen. De tycker det är synd att de inte kan möta företagsrepresentanterna personligen på Xjobbsmässan, men tänker att eventet blir mer lättillgängligt när det är digitalt.

– Det gör att fler kan ta del av examensarbetena som ställs ut, säger Mia Karlsson.

Faktaruta

Det finns tre stipendier att tävla om på Xjobbsmässan i kategorierna: Bästa prestation (10 000 kronor), Bästa business potential (5 000 kronor) och Publikfavorit (5 000 kronor). De två första stipendiaterna utses av en jury, medan publikfavoriten röstas fram av de digitala besökarna till mässan. Länk till röstningen, som pågår till och med den 2 juni, kommer att finnas på Xjobbsmässans hemsida via den här länken. Stipendierna delas ut under JTH:s avslutningshögtid den 4 juni.

Läs mer om Xjobbsmässan här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.