student
2021-06-04

2021-06-04

Global Swede 2021 från Jönköping University: Ravinath Herath

Ravinath Herath som studerar programmet Strategic Entrepreneurship vid Jönköping International Business School (JIBS), Jönköping University (JU), har tilldelats Global Swede Award 2021. Priset delades nyligen ut av Sveriges Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor vid en digital ceremoni.

Porträttbild av man

Ravinath Herath

Global Swede Award är en hedersutmärkelse som årligen delas ut av Utrikesdepartementet och Svenska institutet. Priset tilldelas internationella toppstudenter som utmärker sig inom områden relaterade till innovation och entreprenörskap. De nominerade till priset ska också vara goda representanter för både hemlandet och Sverige. En av de studenter som fick priset i år är JU-studenten Ravinath Herath från Sri Lanka, som studerar masterprogrammet i Strategical Entrepreneurship på JIBS.

- Jag hade inte förväntat mig att få ett inte ett sådant pris! Att bli nominerad kom som en överraskning för mig och jag känner mig både priviligierad och hedrad. Inte minst över det förtroende JU och mina lärare på JIBS visat mig. Priset stärker mig ännu mer i mina ambitioner och ger mig massor av energi att fortsätta på entreprenörsbanan, säger han

I nomineringen framhålls hans utmärkta akademiska resultat och hans entreprenörsanda. Ravinath är en aktiv entreprenör och det var en affärsidé som fick honom att söka till JIBS och Jönköping University från första början.

- Vintern 2018 fick jag en affärsidé, att fram en handske speciellt utformad för cykelbud. Januari 2018 var ovanligt kall och en dag såg jag en brevbärare i min trappuppgång som stannade till ett par minuter och lade handen och handskarna på elementet innan han gick. Jag blev förvånad över att se det och ville lösa problemet genom att designa en handske speciellt framtagen för cykelbuds specifika behov. Jag kunde ingenting om att starta företag eller skapa produkter men ville lära mig mer om detta och insåg då att det var dags för mig att börja studera igen, säger Ravinath.

Fantastiska studieår

Global Swede Award kan ses som en bekräftelse på att Ravinath fattade rätt beslut. Han konstaterar att åren på JIBS har gett honom gedigen entreprenöriell kunskap och en affärsmässig grund men att studierna också betytt mycket för hans personliga utveckling.

- Kursinnehållet var utmärkt och innehöll exakt de delar jag ville fördjupa mig i. De lärare jag hade förmånen att arbeta med var fantastiska. De var både vänliga och kunniga och genomförde kurserna på ett sätt som gjorde det enkelt att ta till sig kunskapen och samtidigt växa som individ. Mina klasskamrater var också en viktig del av upplevelsen. Mixen av internationella och svenska studenter med olika bakgrund och från olika kulturer gav verkligen dynamik till gruppen. Var och en av dem hade sitt unika perspektiv på det vi diskuterade och det var härligt att lära känna så många nya vänner, säger Ravinath.

Ravinath Herath mottog priset vid diplomeringsceremonin Global Swede Award som arrangerades av Utrikesdepartementet i samarbete med Svenska Institutet den 28 maj. Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg och Svenska institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt talade till årets pristagare vid den digitala ceremonin. Diplom delades ut till 25 internationella studenter från 17 länder, vilka alla har studerat i Sverige.

porträttbild av kvinna som håller upp diplom

Ravinath Herath fick ta emot utmärkelsen Global Swede 2021 från utrikeshandelsminister Anna Hallberg (bilden). Foto: Svenska Institutet.

Nominering:

RAVINATH TIKIRI BANDARA HERATH /Jönköping University

Sri Lanka

Ravinath Herath studerar på programmet Strategiskt entreprenörskap vid Jönköping International BusinessSchool, JU. Akademiskt har han visat enastående engagemang, hängivenhet och samarbetsförmåga. Ravinath är en aktiv entreprenör och har – i samarbete med Science Park och intressenter i Europa och sitt hemland Sri Lanka – varit medgrundare till Park Schema, en verksamhet för digitala parkeringslösningar. Han är också en av drivkrafterna bakom en välgörenhetsorganisation som stöder unga lankesiska studenter ekonomiskt.