student
2021-10-18

2021-10-18

Jönköping University deltar i Klimatveckan

Den 18 - 24 oktober pågår Klimatveckan 2021 i Jönköpings län. Klimatveckan arrangeras av Klimatrådet där Jönköping University (JU) ingår.

Tallrikar med klimatsmart mat

Klimatveckan är ett årligt återkommande arrangemang i Jönköpings län med Klimatrådet som arrangör. Syftet med Klimatveckan är att bidra till att senast 2045 nå länets gemensamma vision Klimatsmart Plusenergilän. Klimatrådet är ett samverkansråd som bildades 2011. Där ingår bland annat myndigheter, Region Jönköpings län, flertalet företag, ideella organisationer och även Jönköping University. De flesta aktiviteterna under veckan är digitala.

JU arrangerar solbilsrace

En återkommande aktivitet under Klimatveckan är solbilsracet. I år arrangeras det av Högskolan för lärande och kommunikation genom projektet MOST. Gymnasieskolor i länet får delta med egenbyggda bilar, max 15 cm breda, som drivs av batteri som är uppladdade av solceller. Lagen tävlar med sina bilar i tre kategorier, snabbhet, innovation och design. JU Solar Team finns representerade i juryn.

– Det är riktigt roligt att vi har möjlighet att vara en del av Klimatveckan. Att höja medvetenheten om klimatutmaningarna vi står inför och samtidigt kunna motivera gymnasielever känns mycket viktigt, säger Jesper Boesen, samverkanschef på Högskolan för lärande och kommunikation.

Tema mat och klimat

Temat för Klimatveckan i år är mat och klimat. Bland annat kommer det att hållas ett seminarium om framtidens jordbruk och ett panelsamtal om klimatanpassning i det svenska jordbruket. Dessutom hålls ett seminarium som tar upp hur politiska beslut leder till utveckling av offentliga måltider och bidrar till att uppnå Agenda 2030-målen, samt en seminariedag med titeln ”Svensk mat smakar bra.”