student
2022-12-07

2022-12-07

Polismyndigheten tränar i JU:s lokaler

Under hösten 2022 har ett samarbete påbörjats mellan Jönköping University (JU) och Polismyndigheten. Polismyndigheten tar del av och använder JU:s lokaler för träningsmoment, inklusive träning för spårhundar.

Initiativet kommer från Jönköping Universitys lokal- och säkerhetssamordnare Johanna Andersson som har startat diskussioner med kommunpolisen i gemensamma nätverk och man har diskuterat att ett samarbete skulle vara fruktsamt för båda parter.

Grundidén med samarbetet är att tillgängliggöra JU:s lokaler för polismyndighetens träning, vilket möjliggör en bättre generell säkerhetsnivå på campus och även att polisen får bättre specifik kunskap om JU:s lokaler.

– Campus är över 90 000 kvadratmeter och det är svårt, även för oss själva, att ha en total översikt. Att polismyndigheten vill utföra övningar i våra lokaler är positivt för JU. Det kommer leda till att de känner till våra lokaler bättre, säger Johanna Andersson.

Polisen har tidigare under hösten startat arbetet med att övningshundar tränas i allmänna utrymmen på studentboenden. Nu kommer de även kunna träna på campus. Träningarna sker främst på kvällar och helger, sällan under dagtid, för att störa ordinarie verksamhet så lite som möjligt.

Glada för samarbetet

– Polismyndigheten är glada för samarbetet. De har sin verksamhet väldigt nära vår, på andra sidan Gjuterigatan, men ändå har de svårt att få kunskap om vår verksamhet och våra lokaler. Samarbetet kommer öka både den generella säkerheten och den specifika kunskapen som polisen har. Jag ser fram emot att utveckla samarbetet, säger Johanna.

Samarbetet har pågått sedan början av hösten och förhoppningen är att det fortsätter löpande. I nuläget kommer det inte påverka studenter eller personal på högskolan mer än att man kanske kan se poliser som rör sig i JU:s lokaler.

Polisbil i mörker

Foto: Polismyndigheten