student
2024-02-15

2024-02-15

Ta del av JU:s spännande forskning – välkommen till JU LIVE

På Jönköping University (JU) bedrivs mycket intressant och samhällsnyttig forskning. Under fyra tillfällen i vår, med start den 29 februari, har du möjlighet att ta del av forskningen. JU LIVE, som föreläsningsserien heter, är kostnadsfri, hålls i högskolebiblioteket och är öppen för alla intresserade.

JU LIVE logga

Sedan många år tillbaka har JU tillsammans med Folkuniversitetet bjudit in allmänheten till öppna föreläsningar, då under namnet Offentliga föreläsningar. Inför höstterminen förra året spetsades upplägget till och heter nu JU LIVE. Det är fyra föreläsningar per termin och alla forskarna är från JU:s fyra fackhögskolor: Högskolan för lärande och kommunikation, Hälsohögskolan, Tekniska högskolan och Jönköping International Business School. Föreläsningarna hålls i JU:s fina högskolebibliotek, det är kostnadsfritt, besökarna bjuds på fika, och det är alltid mellan klockan 16.00–17.00.

Folkuniversitet har varit samarbetspart sedan starten

– En viktig uppgift för Folkuniversitetet är att göra aktuell forskning tillgänglig och begriplig för allmänheten samtidigt som vi vill lyfta fram och stötta lokala forskare. Att sprida kunskap till en flera människor ökar chanserna att man kan påverka sin livssituation och det är något som vi på Folkuniversitetet håller stor vikt vid, säger Viktor Ahlgren, platsansvarig/verksamhetsutvecklare på Folkuniversitetet Jönköping.

Första föreläsningen den 29 februari

Först ut, torsdagen den 29 februari klockan 16.00, är Anders Dybelius, universitetslektor i historia, vid Högskolan för lärande och kommunikation på JU. Titeln på Dybelius föreläsning är ”Generallöjtnanten som räddade Sverige när ryssen kom” och kommer handla om Georg Carl von Döbeln som spelade en avgörande roll när Sverige med en hårsmån räddades som nation.

– JU LIVE erbjuder en fin möjlighet för oss att få bjuda in och dela med oss av vad vi jobbar med på de olika fackhögskolorna. I vår bjuder vi på ryss-historia, dövas äldreomsorg, cybersäkerhet och pension, men inte i salig blandning utan i just nämnda ordning. Vi hoppas att Jönköpingsborna med omnejd är stolta över högskolan och nyfikna på färska smakprov från vår forskning, säger Kajsa Haag, universitetslektor i företagsekonomi vid Jönköping International Business School, som är med och arrangerar JU LIVE.

Faktaruta

Samtliga JU LIVE hålls i högskolebibliotekets lokal JMW-salen klockan 16.00 – 17.00

Datum och titlar:

29 februari - Generallöjtnanten som räddade Sverige när ryssen kom
Anders Dybelius

21 mars – Unikt projekt förbättrar omsorgen för äldre döva
Yashar Mahmud

24 april – Lätta sätt att skydda sig på nätet
Joakim Kävrestad

23 maj – Så navigerar du i pensionssystemet
Johannes Hagen

Anmäl dig här för att få gratis fika.