Utsidan av högskolebiblioteket

Välkommen till JMW-salen på högskolebiblioteket.

Välkommen att kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår på Jönköping University (JU). Succén från höstterminen fortsätter, fyra nya föreläsningar är planerade till vårterminen. Alla intresserade och nyfikna ges möjlighet att medverka när forskarna, tillsammans med publiken, samtalar kring sina ämnen. Varmt välkommen.

Alla som är intresserade är välkomna till JU LIVE som är kostnadsfritt. Du bjuds på fika när du kommer så anmäl dig gärna så vi kan uppskatta fikat.

Tid och plats

Alla föreläsningar hålls i JMW-salen på högskolebiblioteket klockan 16.

 • Anders Dybelius

  Generallöjtnanten som räddade Sverige när ryssen kom - 29 februari

  Anders Dybelius
  universitetslektor i historia inriktning historiedidaktik
  Högskolan för lärande och kommunikation vid Jönköping University
  Visa mer

  År 1808 anföll Ryssland utan förvarning Sverige. De första planerna från Ryssland var att enbart ta svenska Finland, en landsända som tillhört Sverige i 600 år. Efter bara ett halvår var svenska Finland erövrat och stärkt av sin framgång går Ryssland därför vidare och ska även erövra själva Sverige. Landet skulle helt enkelt raderas ut från kartan och bli ryskt. Den svenska försvarsmakten tömde sina sista krafter och lyckades i sista stund rädda landet från ett totalt sammanbrott. I detta skeende stod hoppet till en generallöjtnant vid namn Georg Carl von Döbeln som kom att spela en avgörande roll att Sverige med en hårsmån räddades som nation.
  I denna berättelse tar Dybelius avstamp i Döbelns livberättelse för att förstå vad han hade för CV innan Sverige höll på att bli ryskt.

 • Yashar Mahmud

  Unikt projekt förbättrar omsorgen för äldre döva - 21 mars

  Yashar Mahmud
  postdoktor på Hälsohögskolan vid Jönköping University
  Visa mer

  Svårighet att kommunicera och bristande tillit till samhället gör att många döva inte får adekvat vård och omsorg, samt en ensam ålderdom. Men ett unikt projekt i Småland ändrar på det.

  Under föreläsningen deltar också Åsa Gustavsson, projektledare Jönköpings Läns Dövas och Teckenspråkigas förbund. Läs mer om Åsa Gustavsson och projektet här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Joakim Kävrestad

  Lätta sätt att skydda sig på nätet - 24 april

  Joakim Kävrestad
  universitetslektor datavetenskap
  Tekniska högskolan vid Jönköping University
  Visa mer

  Vi hör nästan ständigt om olika säkerhetshot på nätet och hur viktigt det är med cybersäkerhet. Men vem är det egentligen som vill oss illa, hur och varför?
  Joakim kommer prata om vilka hot privatpersoner behöver vara uppmärksamma på internet och hur man lättast kan skydda sig.

 • Johannes Hagen

  Så navigerar du i pensionssystemet - 23 maj

  Johannes Hagen
  docent nationalekonomi
  Jönköping International Business School vid Jönköping University
  Visa mer

  Det är nu 25 år sedan pensionssystemet kom på plats. Flera länder har tagit efter systemets unika konstruktion, som skulle "hålla till nästa istid". I den här föreläsningen berättar Johannes Hagen om de utmaningar som pensionssystemet står inför idag och hur man som sparare kan navigera i det alltmer komplexa pensionslandskapet.

  Under föreläsningen deltar också Staffan Ström Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., pensionsekonom på Alecta.

Vill du ha ett påminnelsemejl på måndagen innan en föreläsning - anmäl det till julive@ju.se

JU LIVE är ett samarrangemang mellan Folkuniversitetet  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.och Jönköping University.

Folkuniversitetets och JU:s logga