AFAIR är en forskningsprofil inom SPARK där akademi och industri samarbetar tillsammans för att utveckla avancerade AI-lösningar som stärker industrin och samtidigt utforska hur AI påverkar beslutsfattande, organisering och morgondagens värdeskapande flöden.

Projektet förenar teknikutveckling med organisations- och logistikforskning för att skapa konkret nytta i industrin. Vi utvecklar nya algoritmer och metoder inom AI – särskilt med fokus på osäkerhetsmodellering och tolkningsbarhet. I organisations- och logistikforskningen står människan mer i centrum och vi undersöker hur AI-tekniker kan införas och användas på ett effektivt och ansvarsfullt sätt. Det nära samarbetet med de medverkande företagen är en styrka som leder till konkret nytta i industrin. Målet är inte bara att effektivisera, utan att skapa ny konkurrenskraft, innovationsförmåga och hållbar omställning genom AI i praktiken.

Sedan starten 2021 har AFAIR vuxit fram som en stark forskningsprofil vid Jönköping University. Vi fokuserar på fyra nyckelområden som också förklarar akronymen AFAIR:

  • Ambidexteritet – förmågan att kombinera stabilitet med innovation i organisationer
  • Flöden – effektiva och värdeskapande flöden inom produktion och leveranskedjor
  • AI – utveckling av algoritmer och metoder för att möjliggöra effektivt och trovärdigt beslutsstöd
  • Responsivitet – förmågan att anpassa sig till förändringar i omvärlden

Så här arbetar vi

AFAIR bygger på samproduktion – forskare och företag utvecklar lösningar tillsammans. Det innebär att vi identifierar behov, utvecklar metoder, testar i verkliga miljöer och följer upp resultat. Vårt arbetssätt är flervetenskapligt: AI-experter, produktionsforskare, logistiker och organisationsforskare samarbetar med motsvarande kompetenser från företagen för att förstå och forma hur AI faktiskt kan användas i industrin.

Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Vad har vi lärt oss från Fas 1 (2021-2024)

Inom AFAIR har forskningen bidragit till både teknisk fördjupning och organisatorisk förståelse för hur AI kan tillämpas i industrin. På den tekniska sidan utvecklas nya AI-algoritmer och metoder som uppfyller industrins krav på tillförlitlighet, tolkningsbarhet och anpassning till komplexa verkliga miljöer– en avgörande förutsättning för att bygga tillit till AI-baserade beslutsstöd. Särskilt fokus ligger på lösningar som kan kvantifiera osäkerhet, förklara beslut, hantera varierande datakvalitet och stödja användare i kritiska beslutsmoment. AI har även tillämpats för att förutsäga affärshändelser, utveckla digitala tjänster och stärka företags förmåga att hantera störningar i leveranskedjan.

Organisatoriskt handlar det inte bara om att implementera ny teknik, utan om att förändra hur vi arbetar, lär oss och leder organisationer för att dra nytta av AI. Genom att förstå och hantera de utmaningar som följer med AI – som osäkerhet, nya kompetensbehov och förändrade roller – kan företag vända dessa till strategiska fördelar och ökad innovationskraft. AI-implementering sker inte heller i ett vakuum, den påverkas av allt från externa regelverk och branschpraxis till interna normer och ledarskapsstrategier. AI-transformation är i grunden lika mycket en fråga om organisationsförändring och kulturell anpassning som om teknisk utveckling. Ett digitalt verktyg har även utvecklats för att företag ska kunna testa hur väl förberedda de är att implementera AI i sina processer.

Forskningsprojektet AFAIR på Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Nästa steg

Under fas 2 (2025–2028) tar AFAIR ytterligare steg. Med nya projekt som bygger vidare på tidigare lärdomar, fler företag och ett fortsatt fokus på flervetenskap och samproduktion utvecklar vi både forskningen och industrins förmåga att använda AI på ett hållbart och konkurrenskraftigt sätt.
Kika in på våra pågående projekt för att få veta mer. Följ oss också på LINKEDIN för att inte missa våra spännande nyheter!

Mer information

Hör våra strategiska partners röster om AFAIR

Vill du veta mer om projektet?

Vill du vara med och utveckla nästa projekt?