• Forskningsfinansiärer satsar på öppen tillgång


    Forskningsfinansiärerna Vetenskapsrådet, Forte, Formas och Vinnova har fattat ett beslut om att gemensamt finansiera publicering hos förlag som endast ger ut tidskrifter med helt öppen tillgång. På JU innebär det att forskare publicerar artiklar open access utan avgift i tidskrifter från Frontiers, MJS och PLOS.
  • Sök smart i databaser


    Brukar du söka i databaser, men vet inte riktigt hur du ska spara och hantera ditt material? Måndagen den 11 mars 12:30–12:45 handlar bibliotekets miniföreläsning om hur man söker, sparar sökningar och skapar ett eget sökarkiv i databasen.
  • Bli bättre på att läsa på skärmen


    En hel del av den litteratur du behöver läsa som student finns ofta tillgänglig digitalt. Det finns många fördelar med att läsa på skärmen. Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 4 mars klockan 12:30–12:45. Vi ger dig tips som förenklar din digitala läsning.
  • APA för nybörjare


    Känns det krångligt med referenshantering enligt APA? Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 26 februari klockan 12:30–12:45. Vi presenterar några tips som hjälper dig att komma igång.
  • Vardagen som EU-parlamentariker


    Hur går arbetet till i parlamentet och vad händer bakom kulisserna? Fredagen den 23 februari klockan 13:00–14:30 besöker EU-parlamentarikern Ilan de Basso (S) biblioteket och berättar om hur det är att vara förtroendevald i Bryssel.
  • Bli proffs på Primo


    Vill du bli bättre på att söka i bibliotekets söktjänst Primo? Måndagen den 19 februari klockan 12:30–12:45 har vi en kort föreläsning där vi ger dig de bästa tipsen för att söka snabbt och effektivt.
  • Svenska dagstidningar stängs ner tillfälligt


    Kungliga biblioteket håller på att ersätta tjänsten Svenska dagstidningar med en ny tjänst som kommer att heta Svenska tidningar . Under bytet som sker 14–21 februari kommer det inte att gå att använda tjänsten.
  • Dags för Akademisk kvart på biblioteket


    Måndagen den 5 februari drar bibliotekets föreläsningsserie Akademisk kvart igång igen. Kom till JMW-salen, sitt ner i 15 minuter och få med dig några smarta tips som kan förenkla dina studier.
  • Biblioteket uppmärksammar Förintelsens minnesdag


    Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. På biblioteket finns nu en utställning på temat motstånd, som uppmärksammar några av personerna som vågade stå upp emot ondskan under förintelsen. I utställningen finns också många spännande boktips kopplade till temat.
  • Välkommen till biblioteket vårterminen 2024!


    Nu drar vårterminen 2024 igång. Vi på Högskolebiblioteket finns här för att stötta både nya och gamla studenter med kurslitteratur, vetenskapliga källor och referenshantering. Välkommen!
  • Drop in på biblioteket


    Bibliotekets drop in är öppen igen från och med tisdagen den 9 januari. Välkommen förbi om du har frågor om till exempel sökord, sökningar, vetenskapliga publikationer och referenser.
  • Bibliotekets stöd kring upphovsrättsfrågor


    Får jag använda en bild från en bok i mitt examensarbete eller min artikel? Är det okej att kopiera och dela ut kurslitteratur? Oavsett om du är student, lärare eller forskare behöver du ta reda på hur du får använda andras material. Biblioteket kan hjälpa dig att få svar på dina frågor om upphovsrätt.
  • Word-akuten på biblioteket


    Håller du på med en uppsats eller annan skrivuppgift? Krånglar Word för dig när du vill skapa innehållsförteckning eller hoppa över sidnumrering? Välkommen till en kort Word-föreläsning på biblioteket måndagen den 27 november klockan 12:30–13:30.
  • Biblioteket uppmärksammar Orange Week


    Den 20–26 november pågår Orange Week- En vecka fri från våld i Jönköpings län. Syftet med veckan är att sprida kunskap om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer. Flera organisationer och företag i Jönköping deltar och Högskolebiblioteket bidrar med en utställning med böcker inom ämnet.
  • Dags för uppsats? Ta hjälp av biblioteket och våra resurser


    Höstterminen närmar sig sitt slut och kanske jobbar du just nu med din uppsats. En metodbok eller bok om akademiskt skrivande kan vara ett viktigt stöd i processen. Just nu har vi många bra lästips i vår utställning. Välkommen in och låna!
  • JU Sustainability Week på biblioteket


    Den 6–10 november arrangeras en hållbarhetsvecka på JU med fokus på FN:s globala mål för hållbar utveckling. På campus kommer olika föreläsningar och aktiviteter att pågå och i biblioteket hittar du en utställning med litteratur kopplad till olika aspekter av hållbarhet.
  • Jobbigt att läsa på skärmen? Vi hjälper dig.


    En hel del av den litteratur du behöver läsa som student finns ofta tillgänglig digitalt. Föredrar du att skriva ut och läsa på papper? Det finns faktiskt många fördelar med att läsa på skärmen. Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 6 november klockan 12:30–12:45. Vi ger dig tips som förenklar din digitala läsning.
  • Källa på det?


    Vad är egentligen en bra källa? Och hur gör man för att hitta den? Välkommen till en kort föreläsning på biblioteket måndagen den 16 oktober klockan 12:30–12:45. Vi ger dig några tips att tänka på.
  • Biblioteket deltar i Banned Books Week Sverige


    Högskolebiblioteket står upp för yttrandefriheten genom att delta i Banned Books Week Sverige 2023. Mellan den 9 och 15 oktober lyfts frågor om det fria ordet och allas rätt till läsning på olika platser i landet. Hos oss finns en utställning där du kan se exempel på böcker som av politiska, religiösa eller moraliska skäl är eller har varit förbjudna i olika delar av världen.
  • Låna kortlek på biblioteket


    Vill du glömma studierna en stund och kanske lägga bort mobilen? Nu kan du låna en kortlek eller brädspelet Carcassonne på biblioteket.