Prenumerera via RSS


 • S
  Så röstade kommunerna i EU-valet 2024
  I denna stund håller de sista rösterna fortfarande på att räknas, men det är trots det ganska enkelt att hitta vinnarna och förlorarna i detta val.
  Read more


 • Kastar möjligheterna att distansarbeta en skugga över landsbygderna?
  I måndags (2024-05-16) kunde vi höra ett inslag i P1 morgon om två rapporter som nyligen publicerats av Sveriges Ingenjörer[1]. ”Hur påverkar ökat distansarbete relationen mellan jobb och hem?” - ett intressant och viktigt ämne i spåren av pandemin. Med fokus på ett urval av Sveriges ingenjörer förutspås distansarbetet att fortsätta och att platser som tidigare har haft svårt att attrahera invånare nu ser en befolkningsökning och att det finns stor sannolikhet att vi får se samhällsomvälvande förändringar. Jag skulle vilja ge några ytterligare perspektiv på temat.
  Read more


 • Arbetsmiljön – avgörande för god prestation
  Förstklassig arbetsmiljö lägger grunden för akademisk framgång och innovation. Många av oss tillbringar omkring en tredjedel av vår vakna tid tillsammans på arbetet, och därför är det viktigt med en god arbetsmiljö.
  Read more


 • The work environment – crucial for good performance
  First-class work environment lays the foundation for academic success and innovation. Many of us spend about a third of our waking hours together at work, so a good working environment is important.
  Read more


 • Bokens betydelse – en omstridd fråga
  Världsbokdagen den 23 april inrättades av UNESCO 1995 för att uppmärksamma boken och upphovsrätten. Hur många vet om det? Och vilka kommer att ge en bok i gåva till en vän för att ära dagen? Möjligtvis kommer några få att ta tillfället i akt, men för den stora massan går troligtvis ögonblicket förbi obemärkt.
  Read more


 • Folkhögskolan – en plats för personlig utveckling och bildning
  Vi har i flera olika forskningsprojekt intervjuat deltagare på folkhögskolan som har tillskrivits en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. De här deltagarna har ofta haft ett problematiskt möte med utbildningssystemet i grundskolan och gymnasiet där de inte har upplevt sig förstådda av omgivningen och där de vittnar om kränkningar och ett socialt utanförskap.
  Read more


 • "Förändring är svårt och obehagligt" - om framtidens kompetensförsörjning i metallindustrin
  Det svenska näringslivet står inför en stor utmaning: att säkerställa kompetensförsörjningen, nu och i framtiden. Det gäller i allra högsta grad metallindustrin som är i fokus i KOMPET, ett samverkansprojekt mellan forskare, företag och branschorganisationer.
  Read more


 • Ökad risk för sämre munhälsa för barn med Downs syndrom
  Den 21 mars är det Världsdagen för Downs syndrom, även känd som Rocka sockorna-dagen. Syftet är att öka allmänhetens medvetenhet om Downs syndrom. Vi vill därför rikta lite extra uppmärksamhet på ett forskningsprojekt om barn med Downs syndrom och munhälsa.
  Read more


 • Hur påverkar lipödem kvinnors liv och varför är det viktigt att ägna denna sjukdom mer uppmärksamhet?
  ”När jag gick till läkaren och berättade om smärtan i mina svullna och tunga ben fick jag rådet att gå ner i vikt. Jag har kämpat med min vikt i hela mitt liv och kände att något var fel men ingen verkade förstå. En annan läkare sa att mina symtom är en normal del av att vara kvinna. Efter 37 år fick jag äntligen en diagnos och det var först då som jag förstod att det inte var mitt fel.” (Kvinna med lipödem)
  Read more


 • Det är tufft att vara ung tjej
  Att vara ung tjej idag är en verklig utmaning. Trots Sveriges höga rankning på Gender Inequality Index (plats 4) och pågående framsteg inom jämställdhet, upplever unga tjejer fortfarande betydande påfrestningar.
  Read more


 • Problemet är inte att folk i utsatta områden dog i Covid-19, problemet är att de dör
  Covid-19-pandemin kastade strålkastarljuset mot socioekonomisk svaga områden, de som ofta benämns som socialt utsatta, marginaliserade eller segregerade. Vi har sett flera rapporter i media som antyder att dödligheten i Covid-19 är särskilt hög i dessa områden, vilka ofta karaktäriseras av en relativt stor befolkning med ursprung i andra länder än Sverige.
  Read more


 • Ålderism och mikroaggressioner
  Ålder skiljer sig från andra sociala kategoriseringar och dikotomier, såsom man/kvinna, arbetarklass/medelklass, heterosexuell/homosexuell eller svart/vit. Detta eftersom de flesta människor kommer att befinna sig i olika åldrar – ungdom, medelålder och äldre – någon gång i livet. Med det sagt blir ålderism annorlunda jämfört med andra -ismer, såsom exempelvis rasism.
  Read more

 • Hur näringslivet och lärosätena kan stärka Sveriges försvarsförmåga
  Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetsläget sedan andra världskriget. Det civila samhällets beredskap och kapacitet är en viktig del för motståndskraft vid kriser och ytterst krig.
  Read more

 • Is there hope for a sustainable future?
  We are rapidly moving from an Oil Society to a Metal Society. Metals will be the centre and forefront of the entire sustainability journey. This is a quote from Staffan Lundgern Volvo Trucks Technology. It signifies the overall importance of metals as a foundation of a future sustainable society that provides a good quality life. It is not polymers, not wood, it is metals that will be our future!
  Read more


 • Skandalen med konstgjorda luftstrupar
  ”önskar att patienterna fått en individanpassad track”
  Read more


 • Är kommunsamman­slagningar lösningen för krympande kommuner?
  Den 24:e januari var det en intressant debattartikel i Dagens Nyheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som lyfte frågan om kommunsammanslagningar som en lösning för små (ofta krympande) kommuner i landet.
  Read more


 • Hur skapar vi en minnesvärd och trygg jul för barn och hur når vi ut med budskapet?
  Jag har sedan 2020 haft möjligheten att jobba lite extra med att sprida forskning och belysa frågor som rör barn och ungdomars situation i relation till pågående samhällsfrågor. I årets sista blogg anammar jag AI verktyget ChatGPT och ställer tre frågor kring barn och julen.
  Read more

 • Bäst att fira jul 2023
  Här är det bäst att fira jul 2023
  Äntligen är julen tillbaka! Ingen annan högtid är mer efterlängtad. Vi lagar mat, köper julklappar, släpar hem julgran och håller tummarna för att det ska bli en vit jul.
  Read more

 • Födda minus döda 2022
  Varför växer vissa kommuner?
  Jag har under de år jag skrivit på denna blogg återkommande tagit upp varför det är viktigt för en plats att växa Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Men varför växer vissa kommuner och varför krymper andra?
  Read more


 • Vertikala samtal om förskolans viktiga roll för att förebygga barns utsatthet och främja barns hälsa och utveckling
  Gäst: Stina Johansson, förskollärare med stort engagemang för barns bästaVill du ha konkreta råd om hur barns rättigheter kan adresseras i vardagen och praktiken och du kan göra skillnad på riktigt för barn?
  Read more


 • Varför ska forskning egentligen komma samhället till nytta?
  Katalin Karikó är en av de viktigaste forskarna bakom mRNA-tekniken. Numera är hennes namn världsbekant då hon, tillsammans med Drew Weissman, fick 2023 års nobelpris i fysiologi eller medicin. Hennes forskning har bland annat lett till skapandet av effektiva mRNA-vaccin på rekordtid som i slutändan begränsade covidpandemin och räddade miljontals liv. Idag skulle de flesta instämma i att denna typ av forskning är samhällsnyttig och därför är det varken kontroversiellt eller någon överraskning att Karikó tilldelades priset.
  Read more


 • En titt bakom kulisserna på Allt för Sverige
  En ny säsong av ett av Sveriges utan tvekan mest älskade släkthistoriska tv-program, Allt för Sverige, har börjat. Medan andra program, som "Vem tror du att du är?" har fokus på kändisskapet så lyfter Allt för Sverige vardagsmänniskans upplevelser och kopplingar till det förflutna.
  Read more


 • Folkbildningens vara eller icke vara
  Sedan regeringen och Sverigedemokraterna i slutet av september lade fram sin gemensamma budget med budskapet att anslagen till studieförbunden minskar med en tredjedel så har debatten varit livlig kring folkbildningens vara eller icke vara.
  Read more


 • Varför startar svenska mammor eget?
  Forskningsprojektet ” Mammaprenörer i skärningspunkten mellan genus, företagande och den svenska välfärdsstaten” som Helene Ahl vid Högskolan för lärande och kommunikation och Lucia Naldi och Magdalena Markowska vid Jönköping International Business School har arbetat med i några år är nu färdigt.
  Read more

 • Jose
  It's time to get serious about artificial intelligence and the UN Sustainable Development Goals
  Gästblogg av José Lobo, tidigare publicerad på The Future of Being Human Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  Read more

 • Polisstationer
  Om tillgång till polisen
  För några år sedan skrev jag ett uppmärksammat blogginlägg där jag tittade på hur många poliser som fanns i svenska kommuner och jämförde det med antalet anställda på systembolaget. Det jag upptäckte då jag gick igenom denna data var hur svårt det var att få en förståelse för hur många poliser det faktiskt fanns i kommunerna. Polisen är organiserad över större geografiska områden än kommuner, vilket innebär att poliser kan vara anställda i en kommun men ändå arbeta i en annan.
  Read more


 • Besparingskrav inom skolan – risk för allvarliga konsekvenser för barns och ungdomars lärande och hälsa
  I Jönköpings-Posten den 22 augusti 2023 står att läsa att de kommunala förskolorna, grund- och gymnasieskolorna i Jönköpings kommun står inför ett besparingskrav om cirka 40 miljoner kronor.
  Read more

 • Viktigaste frågorna
  De viktigaste frågorna för väljarna
  I veckan presenterade Kantar Public resultatet på en mätning baserat på drygt 2000 intervjuer under perioden 6-9 juni där personerna får uppge vilken eller vilka politiska frågor som är viktigast.
  Read more

 • Midsommarindex 2023
  Här är det bäst att fira midsommar 2023
  I år var vintern längre än någonsin. Just när man trodde att våren var på gång kom ännu ett snöfall. Men sent omsider kom våren och även sommaren - och därmed även midsommar!
  Read more


 • #Sommarlov2023
  Sommartider är här och i Jönköping stundar skolavslutning och sommarlov version 2023. Sommarlovet är efterlängtat för vissa och innebär oro för andra. Det innebär spännande aktiviteter för en del och för andra inte. Kompishäng eller ensamhet? Ja, spektrat är som alltid varierat för barn och ungdomar. Ett återkommande tema på seminarier och workshops under året är just hur vi kan skapa jämlika uppväxtvillkor för att främja barn och ungas hälsa och välbefinnande.
  Read more


 • Mot (eller för?) en förbättrad arbetsmarknadsintegration
  I ett flertal blogginlägg har jag redogjort för resultaten av en vetenskaplig studie som jag genomfört tillsammans med min kollega Johan Klaesson inom ramen för projektet Integration är en process! Invandrares karriärvägar genom successiva steg .
  Read more

 • Antal vårdcentraler
  Om tillgång till vårdcentraler...
  I veckan meddelade Göteborg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att man drar ner 500 tjänster inom skolan. Anledningen är den tuffa ekonomiska situationen. Jag har tidigare tittat på neddragningar i skolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som pågått sedan långt tidigare. Ofta har det handlat om krympande kommuner med ett krympande elevunderlag, men nu slår alltså krisen bredare och når också de största kommunerna. Tillgång till offentlig service är viktigt faktor för att känna trygghet där man bor. Jag fortsätter därför att titta på hur tillgången till sådan förändrats de senaste åren - här en titt på vårdcentraler.
  Read more


 • Platsens betydelse för val av karriärväg
  Jag har i tidigare blogginlägg visat på representativa karriärvägar och representativa boende­mönster bland invandrare från EU15-länder och östafrikanska länder. Resultaten från dessa kan kort sammanfattas som att personer från EU15 har fler aktiva karriärvägar och är mer sannolika att ta aktiva karriärvägar än personer från Östafrika. Samtidigt är de mer sannolika att bo i socioekonomiskt starkare bostadsområden.
  Read more


 • Finns det ett samband mellan segregation och arbetsmarknadsintegration?
  Rumslig separation (segregation) av grupper med olika etnisk bakgrund är varken något nytt eller något särskilt konstigt fenomen. Svenskar som emigrerade till USA för mer än 100 år sedan bosatte sig på ett fåtal platser, och personer som invandrar till Sverige idag tenderar att flytta till platser med en redan hög andel utrikes födda.
  Read more


 • Betydelsen av personliga faktorer för arbetsmarknadsintegration
  I mitt förra blogginlägg presenterade jag representativa karriärvägar för invandrare från östafrikanska länder respektive EU15-länder. En del av dessa karriärvägar leder till aktiva arbetsmarknadsutfall, vilket vi (det vill säga jag och min kollega Johan Klaesson) definierar som kontinuerlig anställning eller egenföretagande.
  Read more


 • Invandrares karriärvägar i Sverige
  I takt med de senaste decenniernas internationella migrationsströmmar ökar betydelsen av att erbjuda invandrare förutsättningar att slå in på framgångsrika karriärvägar i sitt nya land. Integration på arbetsmarknaden, med jobb och tillräckliga inkomster är av yttersta vikt för individers möjligheter till konsumtion och välfärd, samt integration i det övriga samhället.
  Read more


 • Den missförstådda segregeringen
  Jag har tappat räkningen på de gånger jag hört politiker säga att de vill minska segregeringen. Och varje gång har jag tänkt. ”ännu en politiker som inte förstått segregeringens mekanismer och segregeringens välfärdseffekter”.
  Read more

 • Linköping Norrköping Jönköping
  Jönköping vs. Norrköping
  I veckan gick Jönköpings kommun om Norrköpings och är nu den 9:e största kommunen i landet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Som regionalekonom sittandes i Jönköping måste jag ju bara skriva några ord om detta.
  Read more

 • Förändring antal skolor
  Så förändrades tillgången till skolor
  När jag är ute och föreläser runt om i landet berättar lokala beslutsfattare att det ofta en fråga som oroar mer än andra - hur man ska kunna behålla alla skolor och då framförallt de som ligger i delar av kommunen som är mer glest befolkade. Skolnedläggningar är otroligt laddade och det är inte konstigt. Vi är många föräldrar som är väldigt engagerade i våra barns skolgång.
  Read more


 • Vad innebär Finlands Nato-inträde för Sverige?
  Med anledning av att Finland blev fullvärdiga medlemmar av Nato 4 april så svarar Marco Nilsson, docent i statsvetenskap, på frågor om Finlands Natomedlemskap och hur det kommer att påverka bland annat Sverige.
  Read more


 • Hur påverkas barn och deras familjer av det rådande läge vi har idag i Sverige och vad gör en hållbarhetsstrateg?
  Frida Lygnegård, barnforskare med fokus på barns rättigheter samtalar med Maja Björkebäck, Hållbarhetsstrateg mänskliga rättigheter – fokus barnrätt i Jönköpings kommun.
  Read more


 • Illusioner ökade entreprenörers välmående under pandemin
  Att vara entreprenör medför ofta många stressmoment. Man jobbar kanske många timmar, man har ibland begränsat med resurser i form av både personal och pengar och man kan känna extra stress och osäkerhet för företagets framtid om det händer något i omvärlden. Med det i åtanke borde alltså entreprenörer ha varit en grupp som var extra utsatt för stress under pandemin.
  Read more


 • Digitalisering och innovation: därför bör vi inte styra mot det som förväntas bli nästa stora grej
  Det finns en stark och befogad tilltro till digital teknologi som omvälvande för industrin och samhället. Inte minst de senaste årens utveckling av Artificiell Intelligens har förstärkt redan högt uppskruvade förväntningar.
  Read more


 • Barns bästa och barns rätt till sin egen åsikt - obekvämt eller ostridbart?
  Hur gör vi för att skapa trygga miljöer där vuxna och barn vet hur de ska agera om något sker som bryter mot Barnkonventionen? Barn har rätt att bli lyssnade till, att kunna lita på vuxna och att vuxna har tilltro till deras berättelser. Det omtalade målet där en man i dagarna friats för våldtäkt mot barn med utgångspunkt i hur begreppet snippa hanteras, skickar signaler att barns egna åsikter inte duger i vuxenvärlden.
  Read more

 • Vårt åldrande Sverige – en historisk tillbakablick
  År 2030 kommer cirka 25% av EU:s befolkning att vara över sextiofem år. Vi följer Sveriges kommuner över fem decennier för att utröna vilken förändring som har skett. Ett sätt att vända denna demografiska utveckling är invandring av yngre individer. Men funkar det?
  Read more


 • Så förändrades tillgång till apotek i svenska kommuner
  2009 avreglerades det svenska apoteksmonopolet. I och med det fick vem som helst äga ett apotek - inte bara apotekare. Dessutom fick man lov att öppna apotek var som helst i landet. Men innebar det att så blev fallet?
  Read more


 • Dags för en nationell forskarskola i fritidspedagogik?
  I den senaste statliga utredningen om fritidshemmen (SOU 2022:61) föreslås det att införa ett allmänt fritidshem. Det rekommenderas att alla barn borde få tillgång till fritidshemspedagogisk verksamhet, oavsett föräldrarnas situation. Det beskrivs i utredningen att ett väl fungerande fritidshem, med meningsfull fritid, kan skapa en positiv inverkan både för det enskilda barnets liv och för hela samhället.
  Read more


 • En god jul för alla barn IRL och i den digitala världen
  Julen är här igen. Ytterligare ett år har gått och vi har handskats med fortsatta utmaningar som kanske mer än någonsin också avspeglas på våra barn och ungdomar. I och med att Internet är en så naturlig del av mycket unga barns liv, öppnas dörren till den digitala världen i tidig ålder där barn konsumerar och interagerar i filmer, chattar, spel och sociala medier.
  Read more


 • Varför är det viktigt att forska kring hur polisen syns på sociala medier?
  Det finns flera anledningen till att det är intressant att forska på polisen och deras sociala medienärvaro. En anledning är polisen och deras centrala uppdrag för hela landet där de ska arbeta för att minska brottsligheten, öka allmänhetens trygghet och där den digitala världen idag ingår. Mystiken runt polisens verksamhet och deras våldsmonopol har lett till ett ökat intresse från allmänheten vad avser sociala medier.
  Read more

 • Karta bäst att fira jul 2022
  Här är det bäst att fira jul 2022
  Då var det dags igen! Julen kommer allt närmare och vi fixar med mat och handlar julklappar på löpande band. Vi önskar oss alla en vit jul, men med en viss oro för hur det kommer att påverka vår elräkning om temperaturen går ner alltför långt.
  Read more