student

2013-08-26

Nästa Dallas för Yulia!

Yulia Lukyanchenko har läst kandidatprogrammet International Management vid JIBS. Hon tog sin examen i juni 2011. Redan i augusti samma år fick hon en traineeplats på Nefab:s huvudkontor i Jönköping. I april 2013 gick resan västerut, närmare bestämt till Dallas i Texas. Yulia har fått en tjänst som Aerospace Segment Manager inom Nefab i USA.

Yulia Lukyanchenko representerade Nefab på studenternas arbetsmarknadsdag Next Step på JIBS.

Jag träffar Yulia i Nefab:s monter på studenternas arbetsmarknadsdag Next Step på JIBS. Nu representerar hon företaget och vilka möjligheter det finns för studenterna om de väljer att söka en traineeplats. —Next Step var jätteviktigt under studietiden för att träffa folk och skapa nätverk. Som företagsrepresentant är jag intresserad av att träffa studenter. Företaget har traineeprogram och jag informerar studenterna om vad det innebär att vara trainee och få testa på olika arbetsuppgifter. För mig innebar det t ex att jobba med projektarbete, att vara webbadministratör och säljare, säger Yulia.

Ukrainska studenter väljer Europa
Yulia läste masterprogrammet i tolkning/översättning i Ukraina men hon ville ha internationell erfarenhet. Dessutom har Sverige och Ukraina en hel del gemensam historia. —T ex krigade vi tillsammans mot Ryssland under 1700-talet. Ukraina är ett bördigt land och 2008 var Sveriges kungapar och besökte Gammalsvenskby, där ättlingar till estlandssvenskar som fördrevs på 1700-talet lever och fortfarande pratar svenska. Men egentligen var det genom en svensk företagare i Ukraina som jag fick veta att jag kunde läsa kandidatprogrammet på engelska vid JIBS och att jag dessutom kunde studera utomlands under utbildningen. Jag studerade en termin i Montreal i Kanada under min utbildning, tillägger Yulia.


Career Center
Under utbildningen  på JIBS jobbade Yulia på Career Center en dag i veckan i två år. Hon har varit med på arbetsmarknadsdagar och mässor och informerat studenter om vilka möjligheter det finns till hjälp med CV och personliga brev både på svenska och engelska. —Career Center hjälper till med allt som gäller jobb och jobbsökande. För internationella studenter finns särskilda föreläsningar exempelvis ”Jobs in Sweden” som ger mycket hjälp till de studenter som vill jobba i landet. För att söka traineeplatser kan studenterna exempelvis gå in på traineeguiden.se eller Career Centers hemsida och eftersom jag jobbade på Career Center fick jag fina referenser inför mitt traineejobb, poängterar Yulia.


Jönköping är helt fantastiskt
—Högskolan och tiden i Jönköping har varit fantastisk. Jag har varit engagerad i olika projekt och skapat nätverk och fått många vänner för resten av livet. Jönköping är dessutom lagom stort och det finns allt du behöver. Skolan har en internationell profil och erbjuder kurser på engelska. Det finns ett brett utbud av utlandsstudier i 150 länder med olika utbytesprogram, tillägger Yulia.


Traineeplatsen gav jobb i USA
I april 2013 bar det av till Dallas i Texas och jobb på Nefabs anläggning där. —Företaget finns i mer än 35 länder och har ca 3.000 anställda. Jag har kontrakt på tre år och kommer att arbeta med affärsutmaningar mot stora kunder inom flygbolagsbranschen. T ex så behöver flygbolag och flygplanstillverkare som KLM och Airbus använda specialförpackningar till avancerade produkter som motorer med många små detaljer och andra flygplansdelar. Förpackningarna ska fraktas över halva jordklotet och måste hålla hela transporten.
Företaget hjälper Yulia med bostad och alla dokument som ska fyllas i inför resan. —Det blir spännande att börja ett nytt jobb i USA. Nu vet jag säkert att jag ska vara i Dallas i tre år. Men efter det är jag öppen för att arbeta i andra länder, avslutar Yulia.

Text och foto: Christina Almgren