student

2013-08-27

Funderar du på nytt CV? Skriv inte om det du gjorde igår, beskriv vad du ska göra i morgon

Peter Anderberg föreläste för studenterna om karriärutveckling med titeln ”Hur kan du skapa din egen framtid? Ni studenter har alla möjligheter i världen när ni är klara med er utbildning! Och den som vet vart han/hon ska gå behöver ingen karta. Men de allra flesta av oss har ingen aning om vad vi egentligen vill göra.

Peter Anderberg till vänster från företaget Springnet AB i Stockholm tillsammans med Andreas Torén, verksamhetsansvarig vid Career Center, Högskolan i Jönköping.

Det första vi ska fråga oss när vi söker jobb är:  Vilka  värderingar har jag och var i livet befinner jag mig just nu? Den gamla sortens CV där du berättade vad du redan gjort är inte lika intressanta längre. Det är vart du är på väg som är det intressanta, både för dig och för en blivande arbetsgivare. Framtiden är det enda vi kan påverka. Du skapar själv DIN framtid utifrån dina värderingar och de kompetenser och förmågor du har utvecklat och de visioner och idéer om framtiden du har kan visualisera och formulera. Sätt upp DINA mål och rita DIN karta. Först därefter är det intressant att fundera över vilka företag, organisationer och personer som delar din analys, dina värderingar och dina visioner. Det är dessa personer du vill jobba med, och det är de som vill jobba med dig.

En ny värld framträder

En ny värld framträder En känd ekonom och nobelpristagare har sagt att ”Vad du ser är allt som finns” (What you see is all there is)”. Det låter ju rationellt och det mesta av utbildning på skolor och universitet bygger ju också på denna teori. Men tänk om det visar sig att både nobelpristagaren och utbildningsplanerarna faktiskt har fel. Kanske är det precis tvärtom.

Kanske delar vi ut ett nobelpris om tjugo år till den person som säger ”Vad du inte ser idag, är kanske allt som finns i morgon”. Smaka på den meningen. Om det skulle vara sant, vad innebär det då för världen, och för dig i framtiden, och idag? Vad är det vi inte ser idag? Vilka är de grundläggande behoven för människor och företag som kommer att växa fram under de kommande 20-30 åren. Och hur kan vi, du, utveckla idéer och lösningar för att tillgodose dessa. Öppna ögonen och se dig omkring.

Betrakta jorden, dina medmänniskor och dig själv både utifrån och inifrån. Ta in dina intryck och analysera dem. Vilka trender, behov och lösningar är det du kanske ser som ingen annan ser? Stäm av dina intryck med dina värderingar – vad ser du och vad vill du. Handlar det om de stora frågorna som miljö, energi, fattigdom och försörjning? Eller om mer vardagliga ting som mode, resor och boende. Eller kanske en kombination – hur de små vardagliga frågorna kan anpassas till de stora.

Beskriv vad du ska göra i morgon

Några saker är dock alla överens om redan idag. Ur ett ekonomiskt perspektiv kommer framtiden att bli tuffare än vad den har varit. Konkurrensen kommer att öka, både mellan företag och mellan individer. Och allt kommer att gå så mycket snabbare och så mycket längre än tidigare.

För dig som student innebär det inte bara att du måste samla på dig ännu mer kunskaper än tidigare generationer. Du måste dessutom bli ännu bättre på att omsätta dessa kunskaper i konkreta förmågor. För att orka med det högre tempot måste du verkligen känna för det du gör. Det du arbetar med måste ge dig energi, och energi får vi alla när vi gör det vi verkligen vill göra.

Och därmed är vi tillbaka där vi började. Vad du gjort tidigare är mindre relevant. Det är långt viktigare för dig och din blivande arbetsgivare att du vet vad du verkligen vill göra i framtiden. Det kommer att vara avgörande för att du ska kunna utveckla kompetenser och energi för att hävda dig på arbetsmarknaden. Men framför allt handlar det om att skapa förutsättningar för ett roligt liv.

Som Vilhelm Moberg en gång skrev – ”Nu är det din stund på jorden, ta vara på den”.

Text och foto: Christina Almgren