student

2013-09-09

Sabina har påbörjat sin resa

Sabina Espmark som läst datateknik blev årets kvinnliga alumn 2012. I utmärkelsen ingår att hålla tal till studenterna vid kommande avslutningshögtid som i år var den 31 maj.  Studenter, personal och anhöriga lyssnade på talet som visar att allt är möjligt.

—De förutsättningar som utbildningen gav mig har tagit mig världen runt och gett mig möjlighet att jobba med många intressanta företag och kulturer. Utbildningen, personalens arbete, lokalerna och Jönköping som stad! Allt har varit en fantastisk grund att utgå ifrån, poängterar Sabina.

Sabina

Engagerad redan från början

Sabina tog sin examen 2003 och redan när hon började sina studier var hon aktiv i skolans olika utvecklingsprojekt och var bland annat projektledare för GASAT, ett nätverk som arbetar för att fler kvinnor ska välja en teknisk utbildning.

Under studietiden tog hon också möjligheten att vara utbytesstudent vid University of Windsor, Kanada. —En mycket givande tid som jag vill påstå senare bidrog till två andra utlandskontrakt, konstaterar Sabina.

Efter studierna så arbetade hon också som marknadsassistent på Tekniska Högskolan, bland annat för att bredda sina kunskaper och komma ut och träffa blivande teknologer på studentmässor. Efter en tid sökte hon och fick ett stipendium som tog henne till Berlin under ett år, där hon arbetade som webbutvecklare bland annat inom e-handel. —Det var en tuff och givande period eftersom jag åkte iväg helt ensam. Men det var också där jag lade grunden för att lättare komma in på arbetsmarknaden i Sverige. Det var även där jag träffade min man som jobbade i Dresden, berättar Sabina.

Nya utmaningar och hårt arbete

Efter tiden i Tyskland flyttade båda tillbaka till Sverige. Sabina jobbade som konsult på Volvo Aero med fokus på processer och verksamhetsstyrning. Företaget använde en dansk programvara och Sabina blev tillfrågad, av företagets svenska ledning, om hon ville starta upp ett kontor i Göteborg, för att arbeta nära företagets övriga kunder i väst, t ex Volvo, Schenker, E.ON med flera.

—Där arbetade jag i fyra år och hann även med att bli certifierad verksamhetsarkitekt, via dataföreningen, vilket har visat sig vara bra i min nuvarande tjänst, tillägger Sabina.

Hon fortsätter:

—Det jag har med mig och känner mig tacksam över från mina år i Göteborg, är bredden av alla arbetsuppgifter. Jag startade upp hela verksamheten själv och lärde mig otroligt mycket. Vid sådana här situationer är det ett måste att vara framåt och inte vara rädd för nya utmaningar och hårt arbete. Något som verkar svårt initialt löser sig alltid med rätt attityd, och DET är viktigt att ni tar med er det ut i arbetslivet. Ta vara på de små möjligheterna som i nästa led kan ge något nytt och spännande. Allt är inte lyx och flärd till en början, speciellt inte om man flyttar utomlands och kommer till nya kulturer.

Ny kultur på nära håll

Utomlands lockade igen och Sabina och hennes man fick erbjudande om att bygga upp en svensk verksamhet i Shanghai, han som vd och hon som den förlängda armen till marknadschefen och IT-chefen som båda fanns i Sverige. —Nu fick jag verkligen uppleva en helt annan kultur på nära håll. Tyskland, Kanada och USA som jag bott i tidigare, kändes enkelt jämfört med Kina. Vi har haft helt olika förutsättningar under vår uppväxt, och de kulturella normerna spelar stor roll, även om många kollegor i Shanghai var jämngamla, tänkte vi helt olika på många sätt.

Detta kan man prata mycket om säger Sabina och tillägger. —Jag är säker på att många av er som avslutar studierna nu både har erfarenhet och kommer att få möjlighet att arbeta i eller gentemot Asien. Ta chansen och ta de utmaningar som ges. Jag gläds jättemycket av våra år i Shanghai men tidvis är det naturligtvis tufft.

Kombinationen arbete och familj

Under tiden i Kina utökades familjen med tvillingar. —Två glada och superfina pojkar som redan har stor resvana och stort tålamod med långa flygresor. Det är generellt en utmaning att kombinera arbete och familj, men med bra planering brukar det lösa sig bra, både min man och jag är måna om att fortsätta utvecklas och ha spännande arbeten. Tillbaka i Sverige igen fick jag möjligheten att bli anställd på ÅF, ett stort teknikkonsultföretag, där jag idag arbetar som uppdragsledare mot Ringhals i Varberg, säger Sabina.

Ta alla möjligheter som ges

—Eftersom Jönköping är en så fin stad och jag har många roliga minnen härifrån tycker jag det är jättetrevligt att vara tillbaka. Dessutom har jag fått möjlighet att berätta om mina olika steg efter att jag lämnade skolan. Tack för det. Det finns massor av möjligheter och det är viktigt att ha med sig att det ena ger det andra, det är så det fungerar. Och det är inte bara en väg framåt utan det kan ske på många olika sätt, det viktiga är att se alla möjligheter och utmaningar längs vägen. Testa gärna på andra kulturer, det gör att man växer som människa både privat och professionellt. Som arbetsgivare är det här uppskattat, det påvisar en självständighet och förmåga att hantera olika situationer och fokusera på lösningar.

Det är bara att ta för sig av alla möjligheter som finns där ute.  Mina år efter att jag lämnade Tekniska Högskolan har varit oerhört spännande, jag har påbörjat min resa, avslutar Sabina.

Christina Almgren