student

2013-10-30

Från studier till Lyxfällan

Patrick Grimlund pratade om sin egen resa från studierna till Lyxfällan och hur vi kan nå en personlig utveckling genom coaching och målfokusering. I höst har han ett fullspäckat schema med inspelning av Lyxfällan och nya Draknästet, dessutom jobbar han på en ekonomibok tillsammans med Magnus Hedberg den andre programledaren i Lyxfällan.

Patrick är utbildad ekonom och har både varit vd för IT-företag och jobbat i riskkapitalbranschen. När han bytte spår gick han från stenhård kapitalist till att börja läsa om personlig utveckling.    —Det resulterade i att jag utbildade mig till coach. Jag har även forskat i företagsekonomi med inriktning mot ledarskap och chefscoaching. Jag vill få andra människor att jobba bättre och bli motiverade, säger Patrick.

Mentala inställningen avgör

Praktisk coaching innebär att titta på ledarskapet, den personliga utvecklingen och organisationen/företaget. Som person kan vi vara målmedvetna men livet innehåller också många tillfälligheter.


I ditt dagliga arbete behöver du ha med alla delar såsom  hjärna, hjärta, mage och att lyssna inåt. Det är inte hur du har det, det handlar om hur du tar det —För mig fanns inte hjärtat med i det jag sysslade med tidigare. Min intuition sa mig helt enkelt att syssla med annat. Finns det ett glapp mellan din livsupplevelse och din livsbild mår du inte bra. Det måste finnas en balans mellan jobb, fritid och ekonomi, Det är sunt med ett litet glapp som kan vara drivande men blir det för stort blir du frustrerad, tillägger Patrick.

Finns bara ett misslyckande - att inte försöka

V.A.S.S metoden är en tävling mot dig själv. Värderingar handlar om vad jag står för.  Ansvar är att acceptera etthundra procent personligt ansvar. Du måste också ha ett Syfte för att nå ditt mål. När föregående tre punkter är på plats är det lättare att genomföra det man vill genom Självdisciplin.

Vem är den viktigaste personen i ditt liv? Många svarar pojkvän, flickvän, syskon föräldrar m fl. Men vem säger att de själva är den viktigaste personen. JAG ÄR VIKTIGAST! Nyckeln är att ha lust i det du gör. Det ska fylla en mening ett syfte. De som är tillräckligt envisa och passionerade är vinnarskallar.

Det finns många hinder som jag själv sätter. Jag vågar inte, jag är för gammal eller för ung, ingen i min familj har gjort något liknande, jag har inga pengar, jag har inte kunskap. —Bryt mönstret och skapa nya förutsättningar. Hindren sitter bara i våra egna huvuden. Det finns många som har lyckats genom att de tror på något.Patricks definition av framgång är att gå framåt i den riktning som du önskar. Motstånd föder utveckling. Utveckling leder till lärdomar som leder dig framåt, betonar Patrick.

Det är din dröm. Gör mål av dina drömmar. Tanke ord och handling. Man ångrar bara det man aldrig gjorde. Patrick sammanfattar så här: —Självdisciplin handlar om att vara ärlig mot sig själv och lita på magkänslan. Gör mål av dina drömmar med små steg. Bara ett misslyckande, allt annat är utveckling. Framgång är att gå framåt och utstråla positiva saker.

Lyxfällan

—Jag fick förfrågan om att bli programledare i Lyxfällan, Livet går inte spikrakt. Man får ta de utmaningar som kommer, säger Patrick. Det var en tillfällighet i mitt liv som jag inte kunde säga nej till.

Vad döljer sig bakom personerna i Lyxfällan? Det finns fyra sk. plånbokstyper. Sympatisören, Individualisten, Analytikern och Kontrollören. Sympatisören är tillmötesgående, social, naiv, positiv, hänsynsfull. Individualisten är impulsiv, framfusig, skrytsam, utåtriktad och otålig. Analytikern är faktaorienterad, ekonomisk, logisk objektiv, skeptisk, har svårt att fatta beslut och oroar sig. Kontrollören är kritisk, krävande, strukturerad, faktaorienterad och felsökande.

Självdisciplin och sunt förnuft

Sanningen i vitögat är att ha koll på sin nettolön, utgifter och kost och sedan titta på resultatet. Sätt upp mål! Förvandla drömmar till mål i budgeten. Testa en vit ekonomisk månad och se vad du kan spara. Några tips som Patrick avslutar med är:

Våga säga nej, Var ärlig mot dig själv, Ha alltid en buffert och TA INGA LÅN!  Undantag bostad och studier. Se till att ha koll på utgifterna, även småutgifterna. Kolla om du kan arbeta extra på lov och helger. Gör en budget och var streetsmart. Sen handlar resten om självdisciplin och sunt förnuft. Själv fokuserade jag extremt på att hålla kostnaderna till ett minimum i veckorna för att kunna roa mig då och då. Gör det till en sport!

Text: Christina Almgren