student

2014-03-10

En alumn berättar

I februari gav Career Center den första föreläsningen i föreläsningsserien ”En alumn berättar”. Det var Sabina Espmark som är dataingenjör från JTH. Hon föreläste om hur viktigt det är att ta för sig av de möjligheter som ges och att internationell erfarenhet är en merit i karriären.

Sabina bodde i Kina i ca 2,5 år och arbetade som marknadsassistent på en fabrik i Shanghai. Fabriken ingick i en svensk koncern och arbetet innebar att vara den förlängda armen på plats i Shanghai åt både Marknadschef och IT-chef från huvudkontoret i Sverige.  En västerländskt VD tillsattes då man ville ha en förändring och vända bolagets negativa trend.

Att leva i Shanghai

Shanghai är en världsstad och både den största staden i Kina såväl som den största staden i världen räknat till befolkningen med nära 24 miljoner invånare 2013. Staden är ständigt växande och det finns ett enormt kulturellt utbud. Det finns särskilda områden som byggs för att locka utländska företag till Kina. Området där fabriken låg hade ca en mils omkrets med tiotusentals företag. Det var inte svårt att få lägenhet centralt eftersom det ständigt byggs nya bostadsområden.

—Det är bra att lära sig enklare kommunikation på kinesiska. Både för att det är få som pratar engelska och för att det är lättare vid besök på restauranger och marknader mm. Det mest negativa är tuff trafik och dålig miljö, säger Sabina till höger på bilden tillsammans med studenterna Elin Andersson från JTH till vänster och Kajsa Granberg HLK i mitten.

Kineserna är duktiga medarbetare

Arbetstiden är som i Sverige ca 8 timmar per dag. Merparten av kineserna är duktiga medarbetare. De är positiva, vill utvecklas och arbetar gärna för västerländska bolag, då vi uppfattas att ha en positiv ledarskapskultur.

Men det ligger en utmaning i att bara några få pratar engelska. Ytterligare en utmaning var att många av de lokala leverantörerna var små familjeföretag med lågutbildad arbetskraft.

—Ändå förväntades de ingående komponenterna till vår montering hålla samma kvalitet som om de hade tillverkats i Europa. Företagskulturen är helt annorlunda och i första hand jobbar man för chefen i Kina. Därav är relationer väldigt viktiga och det finns ofta familjeband inom verksamheten. Det är inte vanligt att de anställda tar egna initiativ och möteskulturen såg därmed helt annorlunda ut. Det kan anses ofint att ifrågasätta och då riskerar man att hamna i en envägskommunikation, tillägger Sabina

Tillbaka i Sverige

Efter 2,5 år i Shanghai och med många nya erfarenheter är Sabina idag tillbaka i Sverige och jobbar som konsult på ÅF med uppdrag på Ringhals. Hon har nu tvillingpojkar på fyra år och bor med barnen och sin man i Varberg. Sabina uppskattade att komma tillbaka till Högskolan—Det var verkligen trevligt att komma tillbaka till Högskolan i Jönköping och träffa studenter och försöka svara på alla deras frågor, avslutar Sabina.

Christina Almgren