student

2014-10-14

Simon hälsar Jönköping god morgon!

Radio P4 i Jönköping tar över riksradion klockan 05.59 varje vardagsmorgon. Då hälsar Simon Strömberg och hans kollega Elin Ericsson Jönköping god morgon. Simon gick rakt från skolbänken till radiostudion när chansen dök upp. Sedan 2012 har han hörts i Jönköpingsradions morgonprogram och har visat att det är fullt möjligt att lyckas i en stenhård bransch, där jobben är få och extremt eftertraktade.

Förstora bilden


Simon och Elin håller igång till klockan 09.00. För att få idéer så läser de både länets tidningar och nationell press innan sändningen. —Vi ska vara aktuella här och nu och med en tvist på det vi tar upp, tillägger Simon och spelar upp ett inslag med valpsmuggling. För att göra en tvist gjorde de en sketch där Simon förvrängde sin röst och lät som Corleone i Gudfadern. Sketchen pågick i en minut och 11 sekunder. Vi vill att lyssnarna vaknar till! betonar Simon.

Ta chansen när den dyker upp!

Under studietiden hade Simon lärt sig att hantera tekniken i studion som är densamma som Sveriges Radio har. Där jobbade han tillsammans med bollplanket Jimmy två timmar varje torsdag omväxlande som programledare och expert. —Du kan lära dig mycket teoretiskt i skolan. Men det är genom praktiken som du lär dig hur du ska göra. På studentradion fick jag lära mig att ta fram programidéer, klippa program, bjuda in gäster, och göra jinglar mm Det fick mig att bli intresserad av radiojobb, tillägger Simon och fortsätter:

—Under några månader var jag också på P 4 Kronoberg i Växjö. Det var  innan Jönköping och två jobb var lediga på radion. Det var som programledare och som nyhetsuppläsare. Och vid anställnings-intervjun i Växjö visste jag inte vilket av de två jobben jag var påtänkt till. Jag hoppades att det var som programledare men det var som nyhetsuppläsare. Efter ett arbetsprov som bestod av att skriva ett telegram utifrån tre nyheter fick jag jobbet.  Den främsta anledningen till att jag fick jobbet var att jag hade lärt mig att hantera tekniken i studion.

Tufft av vara radiojournalist

Simon har en examen från medie- och kommunikationsvetenskap vid Högskolan för Lärande och Kommunikation.

—Det är roligt att vara journalist men det ställs också stora krav på oss. Det som är extra roligt är att vi träffar många trevliga människor som vi intervjuar. Det är viktigt att leverera och ha något bra att säga varje sekund, betonar Simon.

Att få ett fast jobb inom radion är nästan omöjligt. Det är bara om en fast anställd slutar. Företaget erbjuder vikariat. Efter ett år blir du antingen fast anställd eller så hyr radion in sin personal på bolag. —Jag hyrs in av Sveriges Radio genom mitt eget produktionsbolag. Jag har en programanställning och är anställd på två år, säger Simon

Kanalchefen på Sveriges Radio centralt ger vissa riktlinjer till reportrarna. —Vi kan exempelvis inte ta ställning i kontroversiella frågor. Och musikvalet görs också centralt av musikproducenter för hela landet, men lokalradion har möjlighet att ändra musiken om vi vill det, avslutar Simon.

Christina Almgren