student

2014-11-24

Inget är omöjligt för Fadi

Sedan 2007 är Fadi Babil vd och ensam ägare till Jonssons Bygg AB i Bankeryd. Han har 20 anställda och en omsättning på 45 miljoner. Nyligen köpte han en tomt i Huskvarna för framtida exploatering. Fadi läste byggnadsteknik och tog sin examen 1995. Han föreläste för studenterna vid Career Center på Högskolan och tipsade om hur de kan nå sina mål.

Efter att ha gjort sitt examensarbete på PEAB i Jönköping gick han in till chefen och erbjöd sig att jobba utan lön om han fick en traineeplats. —Det gäller att värdera rätt saker! I dag har ni ungdomar helt fel fokus. Ni tror att ni ska få så mycket. Ni ska ge istället och få sedan, säger Fadi.

Utmaningar sedan barndomen

Familjen har varit viktig ända sedan Fadi var barn. Tidigare var det föräldrar och syskon som var centrum och som gav motivation. Nu är det den egna familjen med fru och tre barn. —Det är viktigt att känna motivation för att sätta mål, tillägger Fadi.

Hur kom Fadi dit där han är idag? Byggbranschen är en konservativ bransch. —Jag får gå tillbaka fyrtio år. Familjen kommer ursprungligen från Syrien. Vi flyttade till Libanon som var möjligheternas land och Mellanösterns pärla i mitten av sextiotalet. 1973 föddes jag och kriget bröt ut kort därefter. Vem kunde anat den förändringen? Det har varit portionsvisa utmaningar sedan barndomen och familjen flydde till Sverige 1983, säger Fadi.

Det var en spännande resa men också jobbig. En styrka byggdes upp trots oro och saknad eftersom Fadis pappa stannade kvar. Efter ett år flyttade mamman och de två bröderna till Motala efter att ha bott på flyktingförläggning. Nu anslöt pappan och familjen blev samlad igen. Fadi fick börja i femman direkt och var då lika gammal som de andra barnen i klassen. Det var viktigt för honom att känna att han klarade sig lika bra som kompisarna som var jämngamla.

—Jag såg lite annorlunda ut än de andra barnen men på den tiden fanns ingen rasism. Visserligen fanns mobbing och utanförskap men det övervanns av annan samhörighet. Jag umgicks med familj och kusiner. Dessutom var jag bra i fotboll och fick på det sättet komma med i gemenskapen i skolan, tillägger Fadi.

Mål att komma in i det svenska samhället

Fadi tänkte: —Jag ska minsann visa dom! Jag började leta efter egna utmaningar och ställa krav på mig själv. Målet var att komma in i det svenska samhället. Under en tid trotsade jag mina föräldrar och hade en svensk tjej. Jag utmanade också mig själv till att gå en fyraårig teknisk utbildning på gymnasiet. Jag hade 4,2 i slutbetyg, vilket jag är nöjd med, säger Fadi.

Nästa utmaning var att flytta till Jönköping 1992 och läsa till byggnadsingenjör vid Tekniska Högskolan (dåvarande Ingenjörshögskolan).  —Det var en mycket viktig period i mitt liv! Social kompetens är jätteviktig och jag var inte ensam. Vi var ett gäng studenter som tog hjälp av varandra när vi körde fast. Det gäller att hitta motivationen och finns den är det bra att samarbeta med andra, betonar Fadi.

Fadi var klar med examen 1995 vilket var den sämsta perioden för byggbranschen på länge. —Ett tag tänkte jag byta namn för att få jobb. Men till slut fick jag visa vad jag kan och de såg hela mig, tillägger Fadi.

Hitta din motivation

Fadi var den ende med utländsk bakgrund bland tjänstemännen på PEAB. Nu satte han upp nya mål. Han blev platschef 1997. —Jag vågade utveckla mig och ställa krav både på mig själv och på omgivningen Det är viktigt att engagera sig, att vara nyfiken och titta hur andra gör och undersöka vad det är som händer bakom stängda dörrar?, säger Fadi.

Nästa utmaning var att ta ett sabbatsår 1999-2000 och resa till Australien och plugga IT. Han fick erbjudande att komma tillbaka till PEAB och jobbade där till 2006. I oktober 2007 övertog Fadi Jonssons Byggnads AB. —Det är viktigt att ta egna steg för att få förändring. Jag provjobbade i tre månader på Jonssons med målet att köpa företaget och bli egen företagare. Dåvarande chefen hade planer att gå i pension och ingen annan i familjen hade intresse av att överta företaget. Jag var känd i branschen vilket var en fördel. Men den första tiden var inte världens bästa för branschen samtidigt som vi fick första barnet, men det var bara att hålla motivationen levande. Fadi fortsätter:

—Det är viktigt att du hittar din motivation så att du kan kliva upp varje morgon och samtidigt tycka att det är skitkul. Det hjälper inte med prylar. Det är resan till prylar som är motivationen. Framhäv dina starka sidor och vänd svaghet till fördel. Ni studenter har kunskap och utbildning för att flytta på er. Våga sätta delmål och stå upp för dina värderingar. Dina mål är nåbara! Att ha som mål att vara vd inom 10 år är inga problem! Lär dig bara att vara flexibel och anpassningsbar beroende på situation så kommer du nå ditt mål, avslutar Fadi.

Christina Almgren