Samskapa
Samskapande förespråkas som effektiva sätt att involvera människor i design, ledning, utförande och utvärdering av tjänster inom vård och omsorg. Trots att många fallstudier beskriver samskapande så finns det stora kunskapsluckor.
Vårt övergripande mål är att utforska, förbättra och mäta samskapandets värde inom vård och omsorg för att öka medborgarnas hälsa och välbefinnande. Vi fokusera på tre grundläggande områden:
(1) mäta samproduktionens processer och resultat,
(2) mekanismer som möjliggör inkluderande och ömsesidighet i samskapande, och
(3) ledningssystem och ledarskap.
Utifrån våra resultat så kommer vi att utveckla en modell och andra stödjande redskap som främjar framtida initiativ för ökat samskapande. Läs mer om syfte och forskningsfrågor här >>.
Flera samskapande projekt utgör kärnan i vårt interaktiva forskningsprogram; de flest pågår i Sverige och de övriga i England för att möjliggöra kunskapsutbyte och internationella jämförelser. Vår studie har en longitudinell fallstudiedesign och använder kvalitativa och kvantitativa metoder. Tvärgående analys över fallen och meningsskapande processer med patienter, ledare och forskare kommer att generera lärdomar för praktiken, och spridas till ytterligare nyckelintressenter i det omgivande samhället. Originaliteten i vårt projekt består i en longitudinell design med cross case analys av fallen som i samskapande genererar såväl generaliserbar kunskap som praktiskt användbara modeller.
Forskningsprogrammet startade 2019 och planeras pågå i sex år.
Sofia Kjellström, Jönköping University (programme manager)
Glenn Robert, King’s College London (co-programme manager)
Några glimtar från projekt inom Samskapa-programmet
Kvalitetsarbete med barnen i fokus
JA:s doktorand Pontus Wallin kombinerar forskningsstudierna med rollen som kvalitetsutvecklare på Solberga by.
Solberga by är en idéburen verksamhet som erbjuder anpassad grundskola och elevhemsboende enligt LSS för barn i åldrarna 6-16 år. Barnen som finns på Solberga har en diagnos inom intellektuell funktionsnedsättning och ofta har de också en angränsande diagnos som exempelvis autism.
När Pontus blev antagen som doktorand vid Jönköping Academy, drog forskningsprogrammet Samskapa igång och Pontus fick därmed möjligheten att inkludera samskapande perspektiv i arbetet med kvalitetsförbättring på Solberga. I filmen beskrivs hur Solberga by jobbar med kvalitetsarbete med barnen i fokus.
Survive-nätverket
Utsatthet för sexuellt våld är ett globalt folkhälsoproblem som har djupgående negativa konsekvenser både för den fysiska och mentala hälsan och för framtida relationer hos de som drabbats.
Under 2020-2023 genomförde Region Jönköping län, Kommunal utveckling, Länsstyrelsen och Jönköping Academy på Hälsohögskolan mf ett projekt i syfte att samskapa stöd och vård vid sexuellt våld, oberoende av kön och relation.
Projektet är avslutat, men ett nätverk med berörda aktörer jobbar nu vidare med samhällsutmaningen, mer om detta i filmen ovan.