Stipendiater

Fr. vänster: Ann Johansson, Madeleine Svärd, Johanna Lundgren, Jenny Janeke, Susanne Konradsson, Caroline Fischl, Anna Sundling, Mathias Olsson, Annica Ericsson och Yashar Mahmud

JA på stipendieutdelning

JA:s arbete med aktivitet och hälsa för äldre döva personer uppmärksammandes när Aktiestinsens Stipendiefond delas ut vid Hälsohögskolan, Jönköping University. Fonden delar årligen ut stipendier till projekt för att främja utvecklingsarbete och forskning om hälsofrämjande arbete för äldre.

2023 års utdelning var på totalt 607 500 kr och gick till fyra projekt som presenterades under en ceremoni den 6 februari. Huvudtemat för samtliga projekt var att minska utanförskap för äldre. Ceremonin inleddes med lunch på Mariedal på Jönköping University. Därefter presenterades 2023 års stipendiater som var:

  • Jenny Janeke, Jönköpings kommun med projektet Minska digitalt utanförskap för seniorer, 257 500 kr
  • Anna Sundling, Nässjö kommun med projektet KulturVänner, 150 000 kr.
  • Madeleine Svärd, Studieförbundet Vuxenskolan Jönköpings län med projektet Hur funkar det egentligen? – Vardagsteknik för seniorer, 100 000 kr.
  • Yashar Mahmud, Hälsohögskolan, Jönköping University, Aktivitet och hälsa för äldre döva personer, 100 000 kr.

Bryta ofrivillig ensamhet

Samtliga projekt hade som syfte att bryta ofrivillig ensamhet och utanförskap som är mycket vanligt bland äldre.
- Vi är glada att arbetet med äldre döva lyfts i detta sammanhang, säger forskaren Yashar Mahmud. Många äldre känner sig ensamma, men gruppen äldre döva är extra utsatt mot bakgrund av svårighet att kommunicera med hörande som inte kan teckenspråk. Omsorgspersonalen på äldreboende kan sällan teckenspråk och aktiviter som exempelvis musik och sång passar inte denna grupp. Det mobila vårdteamet Movadot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. består av döva undersköterskor som reser runt och besöker äldre döva i deras hem i tre kommuner i Jönköpings län, bidrar till att bryta utanförskapet. Vi på Jönköping Academy följeforskar den satsningen och är glada för varje tillfälle denna fråga får möjlighet att belysas. Känns därför extra roligt att få denna utmärkelse.

Läs mer om stipendeutdelningen här >

 

Yashar Mahmud

Yashar Mahmud

2024-02-09