student

Motion

JU_Studenthälsan_webb_träd

Bild: Unsplash

Ett viktigt sätt att ta hand om sig är att röra på sig regelbundet. Det finns flera fördelar med att skapa hållbara rutiner kring motion. Vår koncentration, minne och uthållighet ökar när vi rör på oss. Regelbunden träning bidrar även till en ökad sömnkvalitet samt förbättrad sinnesstämning.

När man skall välja en fysisk aktivitet är det bra tänk på att göra något som är roligt och stimulerande. Det gör att träningen lättare blir av. Ett vanligt misstag när vi skall börja motionera är att sätta upp för höga mål, som blir svåra att hålla i längden. Därför är det bra att sätta upp kortsiktiga och rimliga delmål. Uppmärksamma de framsteg som du faktiskt gör! Tänk på att varje tillfälle till rörelse räknas! Ett enkelt sätt att motionera på är att ta raska promenader. En promenad på en halvtimme om dagen uppfyller inte endast vårt behov av rörelse, utan även av frisk luft och dagsljus.

Efter hand kan du öka antalet tillfällen du tränar under veckan och hur länge du tränar. När vi upplever att vi har mycket att göra och känner oss stressade, så prioriterar vi ofta bort just träningen. Detta är endast hjälpsamt på kort sikt, då just fysisk rörelse är en form av återhämtning som hjärnan mår bra av och ökar vår förmåga till inlärning och koncentration. Planera gärna in den fysiska aktiviteten på morgonen eller förmiddagen, så får du störst behållning av den under dagen. Det är en fördel att undvika att träna för sent på kvällen, då det kan påverka sömnen negativt.

Kom ihåg att passa på att njuta och ge dig beröm för den förändring du har åstadkommit! Lycka till med din träning!

Mer information kring fördelar med motion och hur du kommer igång kan du läsa om här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.