KURSPLAN
Skatterätt, 15 högskolepoäng
Tax Law, 15 credits
Kursplan för studenter vår 2023
Kurskod:AJMN13
Fastställd av:Council for Undergraduate and Masters Education 2012-12-03
Reviderad av:Examinator 2023-01-12
Gäller fr.o.m.:2023-03-27
Version:4
Diarienummer:IHH 2014/02236-122
Utbildningsnivå:Grundnivå
Utbildningsområde:Juridiska området
Ämnesgrupp:JU1
Fördjupning:G2F
Huvudområde:Affärsjuridik, Handelsrätt

Lärandemål

Efter avslutad kurs ska den studerande kunna:

Kunskap och förståelse

1. visa kunskap om de grundläggande normer som ligger till grund för det skatterättsliga området; särskilt för inkomstslagen tjänst, kapital och näringsverksamhet samt reglerna om mervärdesskatt och fåmansbolag.
2. visa kunskap om skatterättens vetenskapliga grund och om tillämpliga metoder inom området.
3. visa kunskap om sambandet mellan redovisning och beskattning och hur detta tar sig uttryck vid beräkningen av det beskattningsbara resultatet i olika företags-och organisationsformer med fokus på aktiebolag.
4. visa grundläggande förståelse för relationen mellan skatteavtal och övriga interna skatteregler.

Färdighet och förmåga

5. visa förmågan att utifrån ett företags räkenskaper motivera och beräkna de skattemässiga justeringar som är nödvändiga för att uppnå ett för företaget så fördelaktigt och rättvisande skattemässigt resultat som möjligt.
6. visa förmåga att analysera innebörden av och skillnader mellan beskattningsreglerna för olika företags- och organisationsformer.
7. visa förmåga att utifrån givna affärshändelser identifiera såväl inkomstskatterättsliga som mervärdeskatterättsliga problem och motivera lösningen därav.

Värderingsförmåga och förhållningssätt

8. förstå innebörden av relationen mellan grundlagsfästa bestämmelser och beskattningsrätten samt det växelspel som skattesystemets utformning har gentemot samhällets utformning och utveckling.
9. visa förmåga att självständigt, och med hänsyn till relevanta vetenskapliga bedömningar, hantera och värdera gällande rättskällor för att konstruktivt lösa och förstå problem uppkomna inom inkomstslagen tjänst, kapital och näringsverksamhet samt inom det mervärdesskatterättsliga området.
10. visa förmåga att värdera och tillämpa gällande rättskällor samt tolkningsmetoder specifika för skatterätten.

Innehåll

Kursen innefattar undervisning inom grundläggande skatteteori och frågor relaterade till lagtexttolkning. Dessutom behandlas grundläggande skatterättsliga principer och beskattningskonsekvenser av dessa för såväl enskilda individer som företag. Undervisningen är fokuserad på de olika inkomstslagen tjänst, kapital och näringsverksamhet kopplade till såväl individbeskattning som företagsbeskattning. Under kursen berörs frågor om mervärdesbeskattning, beskattning av fåmansföretag och dess ägare samt administrativ praxis och skattetillägg. Utöver detta förmedlas en grundläggande förståelse för samspelet mellan EU-rätt, nationell rätt och skatteavtalsrätt vid internationell individ- och företagsbeskattning.

Kursen behandlar även frågor rörande skillnader mellan användandet av systemets regler kontra utnyttjandet av dess svagheter. Diskussioner förs om skillnader mellan att arbeta för att minimera beskattning på lagligt vis och förfaranden som leder till frågor om skatteflykt.

Connection to Research and Practice
I undervisningen beaktas relevant skatterättslig forskning vid andra svenska lärosäten. Därutöver används rättspraxis från förvaltningsdomstolar och Skatterättsnämnden som exempel på hur komplicerade lagregler får effekt i verkliga situationer.

Undervisningsformer

Undervisningen bedrivs i form av föreläsningar och seminarier.

Undervisningen bedrivs normalt på svenska men undervisning på engelska kan förekomma.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt 60 hp inklusive genomgången Handelsrättslig översiktskurs 15 hp eller Associationsrätt 15 hp eller motsvarande.

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen A, B, C, D, E, FX eller F.

Examination av lärandemålen sker genom individuella skriftliga uppgifter på en digital plattform, samt en individuell skriftlig tentamen. Läromålen 1-4 examineras genom deluppgifterna 1-3 och läromålen 5-10 genom individuell skriftlig tentamen.

Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
ExaminationsmomentOmfattningBetyg
Individuell skriftlig tentamen110,5 hpA/B/C/D/E/FX/F
Deluppgift 111,5 hpU/G
Deluppgift 211,5 hpU/G
Deluppgift 311,5 hpU/G
1 Slutbetyget på kursen bestäms av betyget på tentamen, under förutsättning att studenten har erhållit godkänt betyg på samtliga examinationsmoment. Betyg sätts i enlighet med JIBS betygspolicy.

Kursvärdering

Det åligger examinator att säkerställa att varje kurs utvärderas. I början av kursen, måste utvärderare identifieras (valda) bland studenterna. Kursvärderingen genomförs kontinuerligt samt vid slutet av kursen. Vid avslutad kurs ska kursens utvärderare och examinator diskutera kursutvärderingen och eventuella förbättringar. En sammanfattande rapport skapas och arkiveras. Rapporterna följs vid behov upp med utbildningschef, personalchef och studierektor. Nästa gång kursen går, bör studenterna informeras om eventuella åtgärder som vidtagits för att förbättra kursen utifrån föregående kursutvärdering.

Övrigt

Akademisk redlighet
Studenter på JIBS förväntas upprätthålla en stark akademisk redlighet. Det innebär att man som student förväntas hålla sig inom ramen för de akademiska regler som gäller för alla typer av undervisning och examination.

Att kopiera någon annans arbete är en synnerligen allvarlig överträdelse och kan leda till disciplinär åtgärd. När du kopierar någon annans arbete plagierar du. Det är inte tillåtet att kopiera delar av ett arbete (till exempel stycken, diagram, tabeller och ord) från någon annan, varken student eller annan författare eller upphovsman. Att klippa och klistra är ett tydligt exempel på plagiering. Det finns en workshop och digitala resurser som stöd för att undvika plagiering, den så kallade Interaktiva antiplagieringsguiden.

Andra sätt att bryta mot den akademiska redligheten inkluderar (men är inte begränsade till) att lägga till ditt namn till ett projekt du inte har arbetat med (eller att tillåta någon annan att lägga till sitt namn), att fuska vid en examination, att hjälpa andra studenter att fuska, att lämna in andra studenters arbete som ditt eget och att använda icke tillåten elektronisk utrustning under en examination. Allt detta innebär att du blir föremål för disciplinär åtgärd.

Kurslitteratur

Ordinarie kurslitteratur
I den mån en nyare upplaga av kurslitteraturen har hunnit komma ut innan eller i anslutning till kursstart ska den nyare upplagan användas.

Kristoffersson, Eleonor, Öberg, Jesper & Kleerup, Jan, Mervärdesskatt i teori och praktik, 8 upplagan, Norstedts Juridik, Stockholm, 2022

Melz, Peter, Silfverberg, Christer, Simon-Almendal, Teresa & Persson Österman, Roger, Inkomstskatt: en lärobok i skatterätt Del 1, 19 upplagan, Studentlitteratur AB, Lund, 2023

Melz, Peter, Silfverberg, Christer, Simon-Almendal, Teresa & Persson Österman, Roger, Inkomstskatt: en läro- och handbok i skatterätt Del 2, 19 upplagan, Studentlitteratur AB, Lund, 2023

Påhlsson, Robert, Konstitutionell skatterätt, 4 upplagan, Iustus förlag, Uppsala, 2018

Rabe, Gunnar, Skattelagstiftning: lagar och andra författningar som de lyder den 1 januari [samma år som kursen ges], Norstedts Juridik AB, Stockholm (alternativt motsvarande lagar och föreskrifter nedladdade från databas)

Referenslitteratur (frivillig)
Almgren, Karin & Leidhammar, Börje, Skattetillägg och skattebrott, 3 upplagan, Norstedts juridik, Stockholm, 2022

Dahlberg, Mattias, Internationell beskattning, 5 upplagan, Studentlitteratur, Lund, 2020

Kellgren, Jan & Bjuvberg, Jan, Redovisning och beskattning: om redovisningens betydelse för inkomstbeskattningen, 3 upplagan, Studentlitteratur, Lund, 2014

Påhlsson, Robert, Företagens inkomstskatt, 5 upplagan, Iustus, Uppsala, 2014