KURSPLAN
Verksamhetsförlagd utbildning, 18 högskolepoäng
Work Placement, 18 credits
Kursplan för studenter vår 2020
Kurskod:LVUN19
Fastställd av:Utbildningschef 2019-01-31
Reviderad av:Utbildningschef 2019-12-03
Gäller fr.o.m.:Våren 2020
Version:2
Utbildningsnivå:Grundnivå
Utbildningsområde:Samhällsvetenskapliga området
Ämnesgrupp:MK1
Fördjupning:G2F
Huvudområde:Medie- och kommunikationsvetenskap

Lärandemål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:

Kunskap och förståelse

- beskriva och redogöra för VFU-platsens organisation, verksamhet samt hur VFU-platsen kommunicerar med sin omvärld (1)
- redogöra för VFU-platsens professionsfält i en medie- och kommunikationsvetenskaplig kontext (2)
- redogöra för och diskutera information, problem och idéer med medarbetare på VFU-platsen och i de sammanhang där VFU-platsen verkar (3)

Färdighet och förmåga

- självständigt identifiera, formulera och lösa problem inom givna tidsramar, samt motivera valet av metod (4)

Värderingsförmåga och förhållningssätt

- värdera sin förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem inom VFU-platsens verksamhetskontext (5)
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap inom de områden som VFU:n berört (6)

Innehåll

  • Observation av MKV-relaterade arbetsuppgifter
  • Genomförande av MKV-relaterade arbetsuppgifter i en organisationskontext
  • Genomförande av ett eget arbete som studenten själv ansvarar för och som studenten och handledaren/kontaktpersonen på VFU-platsen har enats om

Undervisningsformer

I kursen används digital lärplattform.

Den som antagits till och registrerats på en kurs har rätt att erhålla undervisning/handledning under den tid som angavs för det kurstillfälle som sökande blivit antagen till. Därefter upphör rätten till undervisning/handledning.

Förkunskapskrav

Godkända resultat om minst 95 hp från Medie-och kommunikationsvetenskapliga programmets första, andra, tredje och femte termin (eller motsvarande kunskaper).

Examination och betyg

Kursen bedöms med betygen Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd.

Kursen examineras genom:
  • Verksamhetsförlagd tid i elva veckor motsvarande den tid arbetsplatsen räknar som heltidsarbete. Examineras genom praktikutlåtande från studentens handledare, genom högskolans kontakt med studenten under VFU-tiden samt genom praktikrapporten (mål 3).
  • Individuell skriftlig praktikrapport inklusive redogörelse för studentens eget arbete (mål 1, 2, 4, 5) vari deltagande på ett Seminarium ingår.
  • Seminarium (mål 6) På seminariet värderar studenten utifrån sin VFU-plats kontext dels den kunskap på de tre nivåerna (1 Kunskap och förståelse, 2 Färdighet och förmåga, 3 Värderingsförmåga och förhållningssätt) som studenten har tillskansat sig under hela utbildningen, och dels sitt behov av ytterligare kunskap.

För kursbetyget väl godkänt krävs betyget väl godkänt på individuell skriftlig inlämningsuppgift.

Sjukfrånvaro under VFU-perioden måste anmälas till handledare/kontaktperson på VFUplatsen. Vid frånvaro sker individuell prövning om ny praktiktid efter samråd mellan VFUansvarig på MKV-programmet och handledare/kontaktperson på praktikplatsen. Både före och under VFU-perioden är det studentens ansvar att säkerställa att målen i kursplanen uppfylls.


Om studenten underkänns efter genomgången kurs på ordinarie kurstid har studenten rätt att göra om VFU-perioden eller komplettera med ytterligare en VFU-period på annan tid än den period då kursen normalt ges.


Om en kurs upphör eller ändras väsentligt erbjuds examination enligt den förutvarande kursplanen vid minst två tillfällen inom ett år efter beslutet.

Poängregistrering av examinationen för kursen sker enligt följande system:
ExaminationsmomentOmfattningBetyg
Verksamhetsförlagd tid8 hpU/G
Individuell skriftlig inlämningsuppgift9 hpU/G/VG
Seminarium1 hpU/G

Kursvärdering

Uppföljning av undervisning sker fortlöpande under kursen.
Kursvärdering sker vid kursens slut. Kursvärderingen sammanställs och kommenteras av den kursansvarige läraren och om möjligt studentrepresentant/er (kursutvecklare), publiceras på lärplattform samt lämnas till utbildningsadministrationen. Kursvärderingen skall ligga till grund för kommande kursplanering.

Övrigt

Kursen ingår i det Medie- och kommunikationsvetenskapliga programmet under termin sex. Varje enskild student ansvarar själv för att söka en relevant praktikplats. Praktikplatsen ska låta studenten följa kommunikationsrelaterat arbete. Därför godkänns endast praktik på arbetsplatser där minst en anställd löpande arbetar med kommunikation. Praktikplatsen ska också låta studenten utföra och få återkoppling på kommunikationsrelaterat arbete.

Kurslitteratur

Litteratur som är relevant för studentens egna arbete, antingen valfri litteratur som använts tidigare under utbildningen eller annan valfri relevant litteratur.

Referenslitteratur

Litteraturreferenser – så skriver du. http:ju.se/bibliotek/sok---skrivhjalp/litteraturreferenser---sa-skriver-du.html

Informationsmaterial om plagiat på högskolor och universitet.
Interaktiva antiplagiatguiden. http:pingpong.hj.se/public/courseId/10128/publicPage.do.