Johanna Johansson

Universitetsadjunkt
Avdelningen för rehabilitering , Hälsohögskolan
Doktorand

Forskning:

Johanna Johansson är doktorand inom Hälsa och vårdvetenskap vid Forskarskolan Hälsa och Välfärd samt ansluten till Forskarskolan Nära vård. Forskarskolan Nära vård är ett samarbete mellan Högskolan Dalarna, Jönköping University, Linköpings universitet och Örebro universitet.

Johannas doktorandprojekt är en del av forskningsprojektet HEAT, som handlar om hur man stadsplanerar för en åldrande befolkning i ett varmare klimat. I projektet ingår forskare från Jönköping University, Göteborg universitet, Lunds universitet och Umeå universtitet. Det tvärvetenskapliga projektet HEAT har som syfte att undersöka olika aspekter av hur värmeböljor och varmt väder, idag och i framtiden, påverkar äldre personer i Sverige. Det kommer även att studera hur välplanerade stadsmiljöer kan minska värmerelaterade hälsoeffekter och öka välbefinnandet hos den åldrande befolkningen.

Johannas avhandlingsarbete handlar om att undersöka värmeböljornas inverkan på äldre personer, boende i stadsmiljö i Sverige. Tyngdpunkten ligger på hur adaptiva värmeanpassningsstrategier och utformningen av stadsmiljön kan bidra till att underlätta utomhusaktiviteter och därmed öka social delaktighet och delaktighet i samhället för äldre personer.

  • Huvudhandledare: Susanne Gustafsson, docent i arbetsterapi vid avdelningen för rehabilitering, Hälsohögskolan. 
  • Bihandledare: Isabelle Hansson, Fil. dr i psykologi, Psykologiska institutionen och centrum för åldrande och hälsa (AgeCap), Göteborgs universitet
  • Bihandledare: Pär Bjälkebring, docent i psykologi, Psykologiska institutionen ch centrum för åldrande och hälsa (AgeCap), Göteborgs universitet, Göteborgs universitet.

Undervisning:

Johanna arbetar även som universitetsadjunkt och undervisar på arbetsterapeutprogrammet på Avdelningen för Rehabilitering, School of health and welfare.

 

Biografi:

Johanna är legitimerad arbetsterapeut och har en Fil. mag i Arbetsterapi. Johanna har arbetat kliniskt som arbetsterapeut i över 10 år, framförallt inom primärvårdsrehabilitering.